Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Στην Τουρκία ο Τσίπρας με... ολίγον από Ερντογάν, ποδόσφαιρο και Φανάρι!



Τελικά, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί μεν επισήμως την Τετάρτη την Άγκυρα, ωστόσο δεν θα χάσει και τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας, την Τρίτη, τον οποίο θα δει παρέα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να έχει συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο.

Ταυτόχρονα, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Τουρκίας-Ελλάδας, «παρέα» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος και απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση.

Θα συναντηθεί και με τον Ερντογάν

Την Τετάρτη, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός, πέραν της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, θα έχει-αν και εκτός πρωτοκόλλου-και άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση»

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την επίσκεψή του στην Τουρκία. Ολόκληρη η τοποθέτησή του είχε ως εξής: «Πήρα αυτή την πρωτοβουλία ώστε ως ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα.

Η συνεργασία των γειτόνων μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη και αναγκαία ώστε να υπάρξει λύση στο προσφυγικό. Η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας θα πρωτοπορεί. Δεν θα αναλάβει το ρόλο του παρακολουθητή των εξελίξεων. Από αυτό εξαρτάται το ίδιο το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης».

Πρωτίστως το Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, με νόημα: «Φυσικά στην ατζέντα της επίσκεψης θα περιλαμβάνονται και τα εθνικά θέματα, κυρίως το Κυπριακό».

Επίσκεψη στο σπίτι του παππού του

Με αφορμή την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας, θα επισκεφθεί το σπίτι του παππού του, που βρίσκεται στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.