Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Στα υψηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street



Στα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα, αντισταθμίζοντας τις απώλειες στον κλάδο της ενέργειας μετά την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, ενώ στην αγορά κατοικίας οι τιμές συνέχισαν να ενισχύονται με ισχυρό ρυθμό.

Την ίδια στιγμή, η νευρικότητα των επενδυτών υποχωρεί καθώς οι αναλυτές φαίνεται να χρίζουν την Hillary Clinton νικήτρια του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ.  Δημοσκόπηση της ORC που διεξήχθη για λογαριασμό του CNN δείχνει ότι το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Clinton επικράτησε στην κρίσιμη πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση. Μέχρι τις εκλογές πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον άλλες δύο τηλεμαχίες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 133,47 μονάδες (0,74%) κλείνοντας στις 18.228,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 48,22 μονάδων (0,92%) και έκλεισε στις 5.305,71 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 13,83 μονάδων (0,64%) κλείνοντας στις 2.159,93 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 29 έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Microsoft κλείνοντας στα 57,95 δολ. με άνοδο 1,05 δολ. ή σε ποσοστό 1,85%.

Ακολούθησαν η IBM με κέρδη 1,81% και κλείσιμο στα 156,77 δολ. και η Nike η οποία έκλεισε στα 55,34 δολ. με άνοδο 1,73%.

Η Walt Disney ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,26% στα 91,72 δολ. 

Στο μεταξύ, οι τιμές του αργού σημείωσαν σήμερα βουτιά 2,7% καθώς Ιράν και Σαουδική Αραβία υποβαθμίζουν τις πιθανότητα για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε πάγωμα ή μείωση της παραγωγής στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την Τετάρτη.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board σκαρφάλωσε στις 104,1 μονάδες το Σεπτέμβριο από 101,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 99 μονάδες.

Στην αγορά κατοικίας, η άνοδος των τιμών των αμερικανικών κατοικιών συνεχίστηκε με ισχυρό ρυθμό τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τιμές των κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε 5,1% για τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, ελαφρώς υψηλότερα από την αύξηση 5% του Ιουνίου.

Ο δείκτης για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές αυξήθηκε 4,2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για τις 20 περιοχές αυξήθηκε 5% σε ετήσια βάση από αύξηση 5,1% τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν άνοδο 5,1% στον δείκτη για τις 20 περιοχές.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε παράλληλα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank, με τη γερμανική τράπεζα να διολισθαίνει και σε νέο χαμηλό σήμερα, ενώ έκθεση της Citi αναφέρει ότι η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα άντληση κεφαλαίων. Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζες της Γερμανίας, την Commerzbank μετά από δημοσίευμα ότι σχεδιάζει να περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας και να αναστείλει την πληρωμή μερίσματος.