Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

«Στα σκαριά» το Plan B για τη διάσωση της Monte dei Paschi



Σε αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή της χθεσινής ανοδικής συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (σε μια ημέρα όπου επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street) αναδείχθηκε το χρηματιστήριο του Μιλάνου (με ημερήσια κέρδη 4%) και δη ο τραπεζικός κλάδος (+9%).

Καταλυτικά για το...made in Italy ράλι λειτούργησαν οι διαρροές ότι η κυβέρνηση της Ρώμης σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ετοιμάζει «Plan B» για κρατική διάσωση με διαδικασίες-εξπρές της Monte dei Paschi di Siena, της πιο προβληματικής εκ των ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση που η «λύση μέσω του ιδιωτικού τομέα», δηλαδή η άντληση κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ (δεκαπλασίων σε σχέση με την χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας) σε περιβάλλον οξείας πολιτικής αβεβαιότητας δεν τελεσφορήσει, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο. Πολλώ δε μάλλον που ο επενδυτής-«κλειδί» για την αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ που εξέταζε το ενδεχόμενο να τοποθετήσει 1 δισ. ευρώ έστειλε μήνυμα ότι θα περιμένει έως ότου ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας της διαδοχής του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ανακεφαλαιοποίηση... 

«Στα σκαριά» το Plan B για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση προωθεί σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» της Monte dei Paschi, με κρατικό χρήμα προκειμένου να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο της κατάρρευσης της τράπεζας που απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με μαζική φυγή καταθετών και επενδυτών. Στα πλαίσια της προληπτικής αυτής ανακεφαλαιοποίησης, επιδιώκεται να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η χρήση των νέων ευρωπαϊκών κανόνων που προβλέπουν ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση κρατικής βοήθειας σε μια τράπεζα το «κούρεμα» των μετόχων και των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης, μια επιλογή «τοξική» για την Ρώμη, με δεδομένο ότι από τα 5 δισ. ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει η MPS, τα 2 δισ. δεν βρίσκονται στα χέρια θεσμικών επενδυτών, αλλά 40.000 ιδιωτών μικροεπενδυτών που τα αγόρασαν ως αποταμιευτικά προϊόντα. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι η αποζημίωση των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης της Monte dei Paschi έως του ποσού των 100.000 ευρώ έκαστος, καθώς και η αύξηση του μεριδίου του κράτους στην τράπεζα (που κατέχει το 4% της MPS και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της) μέσω της εξαγοράς των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης των ιδιωτών επενδυτών και της μετατροπής του σε μετοχές.

 

«Στα σκαριά» το Plan B για τη διάσωση της Monte dei Paschi

...με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Το σχέδιο της Ρώμης βρίσκεται σε γνώση των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης (έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και προφανώς θα έχει την «σφραγίδα» τους όταν ολοκληρωθεί. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ιταλικές αρχές για το θέμα των τραπεζών», προσθέτοντας ότι «οι τελευταίες είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να παρέμβουν εάν κριθεί απαραίτητο».

«Στα σκαριά» το Plan B για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi Mάρκο Μορέλι βρισκόταν χθες στη Φρανκφούρτη για επείγουσες συνομιλίες με τα στελέχη της Ενιαίας Τραπεζικής Αρχής (SSM). «Μια γρήγορη και καθαρή λύση για τη Monte dei Paschi, ακόμα και αν περιλαμβάνει κρατική βοήθεια (με ό,τι αυτή συνεπάγεται..) θα μείωνε την αβεβαιότητα για τις υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες», σημείωσε χθες η Barclays. Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Unicredit, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας (και της μοναδικής διεθνώς συστημικής) ενισχύθηκε χθες κατά 13%, εν μέσω ελπίδων ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ που δρομολογεί, ίσως αποφύγει τον...εκτροχιασμό.

Ο παράγοντας Ντράγκι
Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, εξάλλου, έντονα ανοδικά κινήθηκαν χθες και τα ιταλικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν ημερήσια πτώση 14 μονάδων βάσης (στο 1,88%), χάρη στην πεποίθηση των επενδυτών ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα λειτουργήσει πυροσβεστικά, ανακοινώνοντας παράταση του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος πέραν του Μαρτίου κατά την αυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ. Τα γερμανικά «γεράκια», πάντως, έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τον επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φουστ, να συστήνει στην ΕΚΤ να...περιστείλει τις αγορές κρατικών ομολόγων αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2017, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού δεν δικαιολογεί πλέον διατήρηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας...