Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σισμανόγλειο: Απελπισία σε εργαζομένους και ασθενείς από την έλλειψη προσωπικού



Ελλείψεις προσωπικού «μαστίζουν» το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, δοκιμάζοντας την αντοχή των εργαζομένων αλλά και των ασθενών. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων υγειονομικού προσωπικού στο Σισμανόγλειο παραμένει χωρίς κάλυψη, γεγονός που φέρνει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο αναστολής των αδειών τους. Την ίδια ώρα, ο όγκος των ασθενών που επισκέπτεται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Σισμανογλείου έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
 
«Οι όποιες ελάχιστες προσλήψεις έγιναν, δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να αναπληρώσουν μόνο κατά 15% το κενό που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από τα νοσοκομεία», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, επισημαίνοντας πως οι ευκαιριακοί εργαζόμενοι  των εμβαλωματικών λύσεων όπως συμβασιούχοι, προγράμματα ΟΑΕΔ, επικουρικοί, μπλοκάκια κλπ. πριν καν προλάβουν να μάθουν το αντικείμενό τους, αποχωρούν.
 
Ο κατάλογος των κενών που επικαλούνται είναι ενδεικτικός, αλλά τα προβλήματα και οι συνέπειες τους έχουν ουσία και διάρκεια.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως στις πνευμονολογικές κλινικές των 40 κρεβατιών η λειτουργία βασίζεται στο κυκλικό 24ωρο ωράριο με 9 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Ανάλογο προσωπικό τρέχει ασθμαίνοντας να περιθάλψει τους ασθενείς στην Καρδιολογική κλινική που σημειωτέον «φιλοξενεί» συχνά υπεράριθμους, ακόμη και εμφραγματίες, σε φορεία στους διαδρόμους.
Λόγω έλλειψης προσωπικού είναι κλειστά συνολικά 100 κρεβάτια σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων 6 στη ΜΕΘ και 4 στα χειρουργεία.
 
 «Η κατάσταση των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού είναι ανάλογες σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, όπως το Διοικητικό Προσωπικό, το Τεχνικό, το Παραιατρικό, το προσωπικό του Φαρμακείου, κοκ.» λένε οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι καταβάλλουν υπερπροσπάθεια κάθε φορά για να μην υποπέσουν σε κάποιο λάθος που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του ασθενή, ενώ κατηγορούν την Αριστοτέλους για ρουσφετολογικές μετακινήσεις (μετατάξεις, αποσπάσεις) που εντείνουν το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης.
 
«Μπουχτίσαμε από προθέσεις και εξαγγελίες! Καλούμε τη Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεση λύση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφού οι όποιες άλλες λύσεις είναι εμβαλωματικές» καταλήγει το Σωματείο και προκηρύσσει 6ωρη στάση εργασίας (10πμ -3μμ) την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Σισμανογλείου λέγοντας όχι στην επισφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στους εργολάβους.