Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σήμερα και... αύριο οι αποφάσεις για τα 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM



Σε δύο... δόσεις θα ληφθούν οι αποφάσεις για την έγκριση της 1ης αξιολόγησης του ελληνικού μνημονίου και για την εκταμίευση του 1ου πακέτου δόσεων.

ESM σε επίπεδο Συμβουλίου Διοικητών (υπό τον Γ. Ντάσελμπλουμ και των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης) συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι με επίσημο κεντρικό θέμα την ετήσια έκθεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες καλείται να αποφασίσει όμως και αν είναι επαρκές το συμπληρωμένο μνημόνιο της Ελλάδας, ώστε να λάβει την έγκριση του.

Αύριο ο ESM σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου (αναπληρωτών ΥΠΟΙΚ) αναμένεται ότι θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δις ευρώ με στόχο να φτάσει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αλλά και να ανοίξει τον "δρόμο" στην ΕΚΤ η οποία αναμένεται να επανεξετάσει  την επαναφορά τουWaiver στις 22 Ιουνίου.

Ουσιαστικά η κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή, αφού το Eurogroup (βάζοντας τον μανδύα του ESM) θα αποφασίσει για την επίσημη λήξη μίας διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε το 2015. Το απόγευμα θα ακολουθήσει η επίσημη σύνοδος των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης με την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλούς  - πολλούς μήνες να μην αποτελεί θέμα στην επίσημη ατζέντα.

Όσο για τις δόσεις, τα 1,8 δις ευρώ που αφορούν σε αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες δεν θα διανεμηθούν "αυτόματα", αλλά μέσω ενός μηχανισμού μηνιαίων καταβολών, αρχής γενομένης με 500 εκατ ευρώ τον Ιούνιο.

Για την Ελλάδα η διαπραγμάτευση δεν σταματά. Την άλλη εβδομάδα, η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα θα υπενθυμίσει ότι πολλά μένει να γίνουν... τώρα.

Την Τρίτη αναμένεται η επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκερ, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το παρόν θα δώσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την συμμετοχή τους σε συνέδριο, αλλά με πιθανές τις επαφές με την ελληνική πλευρά.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να καταθέσει το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 2017-2020, στο οποίο θα πρέπει να αποδεικνύει ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ (παρά την πίεση τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Κεντρικό τραπεζίτη για χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο), ενώ ακολουθεί η νομοθετική "διευθέτηση" πολλών ανοικτών πεδίων για το Ελληνικό, τις αγορές και άλλα "προαπαιτούμενα" του μνημονίου που έχουν αφήσει "ουρές" ή συνδέονται με τις αξιολογήσεις του φθινοπώρου...