Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σεισμός στη Θεσσαλονίκη: Σε 48 ώρες θα έχουμε τεκμηριωμένη εικόνα



Ακόμη ένα 48ωρο είναι αναγκαίο προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά η σεισμική ακολουθία στη Θεσσαλονίκη, μετά τον σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακού βάθους 5 χλμ. που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Μανώλη Σκορδίλη.

Ο κ. Σκορδίλης τόνισε ότι μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις 11:21 το πρωί, ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, με τον μεγαλύτερο να είναι 3,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί εκδηλώθηκαν τα επόμενα τρία λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «έχουμε χαρακτηριστικά τοπικής μικροδιέγερσης και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια τεκμηριωμένη εικόνα. Χρειάζονται περίπου 48 ώρες για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μοντέλα που ξέρουμε, να εφαρμόσουμε τη διαδικασία, ούτως ώστε να είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα».

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού, μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, είναι σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σημείο που είναι βορειότερα απ' αυτό που «έδωσε» τον μεγάλο σεισμό του 1978.