Ο Πάπας Φραγκίσκος, απεβίωσε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, σε ηλικία 88 ετών, στον δικό του χώρο, Casa Santa Marta, στο Βατικανό.
Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τον Καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ, Καμεραλένγκο της Αποστολικής Έδρας, ο οποίος δήλωσε: «Ολόκληρη η ζωή του αφιερώθηκε στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας Του».
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και ήταν γιος Ιταλών μεταναστών.
Εντάχθηκε στο Τάγμα των Ιησουιτών, κατόπιν χειροτονήθηκε ιερέας το 1969 και αργότερα υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Στις 13 Μαρτίου 2013, εξελέγη ως ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, επιλέγοντας το όνομα Φραγκίσκος προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Εκκλησία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε γνωστός για την απλότητά του και την προσήλωσή του στην κοινωνική δικαιοσύνη. Αρνήθηκε να διαμείνει στο παραδοσιακό Αποστολικό Παλάτι, επιλέγοντας αντί αυτού το Casa Santa Marta. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παποσύνης του, προώθησε την ένταξη των περιθωριοποιημένων, υποστήριξε τους μετανάστες και κάλεσε σε δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η εγκύκλιός του «Laudato Si’» αποτέλεσε κάλεσμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της οικολογικής κρίσης.
Η παποσύνη του Πάπα Φραγκίσκου δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Αντιμετώπισε επικρίσεις για τον χειρισμό υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης εντός της Εκκλησίας και για ορισμένες απόψεις του που θεωρήθηκαν αμφιλεγόμενες από παραδοσιακούς κύκλους.
Ωστόσο, η δέσμευσή του για μια πιο ανοιχτή και συμπονετική Εκκλησία παραμένει αναμφισβήτητη. Η κληρονομιά του περιλαμβάνει την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου και την ενίσχυση της παρουσίας της Εκκλησίας σε παγκόσμια κοινωνικά ζητήματα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπισε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης μέρους του πνεύμονά του σε νεαρή ηλικία και χειρουργικής επέμβασης στο παχύ έντερο το 2021.
Τον Φεβρουάριο του 2025, εισήχθη στο νοσοκομείο με διπλή πνευμονία και παρέμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του. Παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να εκτελεί ορισμένα από τα καθήκοντά του, συμπεριλαμβανομένης της ευλογίας των πιστών την Κυριακή του Πάσχα
Η είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου προκάλεσε παγκόσμιο πένθος. Η Καθολική Εκκλησία και οι πιστοί αποτίουν φόρο τιμής σε έναν Ποντίφικα που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των άλλων.
Το Κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου θα συνεχίσει να εμπνέει και να καθοδηγεί την Εκκλησία και τον κόσμο προς μια πορεία ταπεινότητας, συμπόνιας και δικαιοσύνης.
Tην έναρξη των επίσημων διεργασιών για την εκλογή του νέου ποντίφικα, σηματοδοτεί ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (21/4) σε ηλικία 88 ετών.
Η επόμενη ημέρα μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου
Θα γίνουν ρυθμίσεις για τη λειτουργία του αποχαιρετιστήριου Ρέκβιεμ και την ταφή του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ η Καθολική Εκκλησία θα προβεί επίσης σε ρυθμίσεις για την επιλογή του διαδόχου του.
Το παρακάτω κείμενο συνοψίζει εν συντομία τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Πάπα.
Τι είναι το παπικό κονκλάβιο;
Η διαδικασία για την επιλογή του επόμενου πάπα, μετά τον θάνατο ή την παραίτηση ενός πάπα, ονομάζεται παπικό κονκλάβιο.
Το παπικό κονκλάβιο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες διασφαλίζοντας ότι ο επόμενος διάδοχος στον θρόνο του Αγίου Πέτρου και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας επιλέγεται μέσω «προσευχής και καθοδήγησης από το Άγιο Πνεύμα».
Ποιος επιλέγει τον επόμενο Πάπα;
Ο επόμενος πάπας επιλέγεται από το Κολέγιο των Καρδιναλίων. Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου σε ένα παπικό κονκλάβιο. Αυτοί ονομάζονται «εκλέκτορες καρδινάλιοι».
Μετά τον θάνατο ή την παραίτηση ενός Πάπα, ο κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων έχει την ευθύνη να ενημερώσει όλους τους καρδιναλίους για τον θάνατο του πάπα και να συγκαλέσει κονκλάβιο.
Για το κονκλάβιο, οι εκλεκτοί καρδινάλιοι αναμένεται να επιστρέψουν στο Βατικανό το συντομότερο δυνατό και να εγκατασταθούν μέσα στο Domus Sanctae Marthae.
Τι είναι το Κολέγιο των Καρδιναλίων;
Οι καρδινάλιοι είναι οι αρχαιότεροι κληρικοί (ιερείς) στην Καθολική Εκκλησία κάτω από τον Πάπα.
Αν και ιστορικά ήταν ο τοπικός κλήρος της Ρώμης, σήμερα είναι επίσκοποι σημαντικών «εδρών» (επισκοπών) από όλο τον κόσμο ή επικεφαλής τμημάτων του Βατικανού ή κάποιοι ιερείς ή επίσκοποι τους οποίους ο πάπας επιθυμεί προσωπικά να τιμήσει.
Είναι αναγνωρίσιμοι από τα διακριτικά κόκκινα άμφια τους και αποτελούν το «Κολέγιο των Καρδιναλίων».
Ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος Πάπας;
Επισήμως οι υποψήφιοι για τον επόμενο Πάπα πρέπει να είναι μόνο καθολικοί και άνδρες, ωστόσο στην πραγματικότητα οι Ποντίφικες επιλέγονται εδώ και αιώνες μόνο από τις τάξεις των Καρδιναλίων.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να γίνει κάποιος Πάπας.
Τι συμβαίνει σε ένα παπικό κονκλάβιο;
Την πρώτη ημέρα του κονκλάβιου, οι εκλέκτορες καρδινάλιοι συγκεντρώνονται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να τελέσουν τη λειτουργία για την εκλογή του Πάπα.
Αργότερα την ίδια ημέρα μεταβαίνουν στο παρεκκλήσι του Παύλου εντός του Βατικανού για να παρακαλέσουν την έλευση του Αγίου Πνεύματος και να ορκιστούν συλλογικά, και στη συνέχεια ατομικά, έναν όρκο. Το ίδιο το κονκλάβιο λαμβάνει χώρα μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα.
Οι πόρτες σφραγίζονται και κλειδώνονται
Οι εκλέκτορες καρδινάλιοι δίνουν όρκο εχεμύθειας, οι πόρτες σφραγίζονται και κλειδώνονται μέσα στο Βατικανό μέχρι να εκλεγεί ο νέος Πάπας.
Οι εκλέκτορες καρδινάλιοι δεν επιτρέπεται να έχουν επαφή με τον έξω κόσμο κατά τη διάρκεια της εκλογής – ούτε κοινά μηνύματα, ούτε εφημερίδες, ούτε ραδιόφωνο, ούτε τηλεόραση.
Προσεύχονται, συζητούν και ψηφίζουν μυστικά με ψηφοδέλτια. Σε κάθε ψηφοφορία, προχωρούν ένας προς έναν στην τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου με την Τελευταία Κρίση στην Καπέλα Σιξτίνα, λέγοντας μια προσευχή και ρίχνοντας το διπλωμένο μυστικό ψηφοδέλτιό τους σε ένα μεγάλο δισκοπότηρο.
Το αποτέλεσμα κάθε ψηφοφορίας μετράται δυνατά και καταγράφεται από τρεις καρδιναλίους που έχουν οριστεί ως «καταγραφείς» της διαδικασίας.
Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (66%) για να εκλεγεί ένας υποψήφιος πάπας και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς γύρους ψηφοφορίας που διαρκούν αρκετές ημέρες μέχρι να ληφθεί μια απόφαση και να εκλεγεί ένας νέος πάπας. Κάθε φορά που ψηφίζουν, τα ψηφοδέλτια καίγονται.
Εάν δεν επιλεγεί Πάπας, μαύρος καπνός αναδύεται από την καμινάδα του Βατικανού υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση και εξέλιξη.
Τι συμβαίνει μετά την εκλογή του Πάπα;
Μόλις ένας καρδινάλιος λάβει αρκετές ψήφους και αποδεχτεί το ρόλο του, λευκός καπνός αναδύεται από την καμινάδα του Βατικανού, σηματοδοτώντας στον κόσμο ότι έχει εκλεγεί νέος πάπας. Ο νεοεκλεγείς Πάπας επιλέγει στη συνέχεια ένα παπικό όνομα και φοράει τα λευκά άμφια του.
Στη συνέχεια, παρουσιάζεται από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου με τις λέξεις «Habemus Papam!» [στα λατινικά σημαίνει «Έχουμε Πάπα!»].
Ο νέος Πάπας βγαίνει στο μπαλκόνι και δίνει την ευλογία του στους πιστούς που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και σε ολόκληρο τον κόσμο.