Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026 -

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν οι αρμόδιες αρχές, καθώς για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια



Για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο συνεχίζεται η τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη σε πολλά μέτωπα. 

 

Παρότι σε ορισμένες περιοχές καταγράφεται μικρή βελτίωση, το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της φωτιάς, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και το ενιαίο μέτωπο παραμένει ενεργό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πιο δύσκολη κατάσταση καταγράφεται στην περιοχή που εκτείνεται προς το Κανδήλι Μεγάρων και την Αγία Σκέπη. Πρόκειται για το μοναδικό σημείο όπου εξακολουθεί να υπάρχει ενιαίο πύρινο μέτωπο, ενώ νέες θερμικές εστίες εμφανίζονται συνεχώς, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, μία ημέρα μετά το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην περιοχή της Ψάθας, που κόστισε τη ζωή σε δύο μέλη πληρώματος.

Το δυστύχημα σημειώθηκε την Κυριακή 2 Αυγούστου 2026, όταν δύο μισθωμένα ελικόπτερα τύπου Bell συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης αεροπυρόσβεσης. Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ένας Δανός και ένας Έλληνας, μέλη του πληρώματος του ενός ελικοπτέρου, ενώ οι δύο επιβαίνοντες στο δεύτερο, ένας Βρετανός και ένας Έλληνας, τραυματίστηκαν ελαφρά και διασώθηκαν.

Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό FBI

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι επίγειες δυνάμεις παρέμειναν στα μέτωπα της πυρκαγιάς, επιχειρώντας ασταμάτητα με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την αναχαίτιση της εξάπλωσης των φλογών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το κύριο βάρος των επιχειρήσεων έχει μεταφερθεί σε δύο περιοχές, στον Άγιο Νεκτάριο και στο Κανδήλι Μεγάρων.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 450 πυροσβέστες, 126 οχήματα και 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντών, καθώς και των υδροφόρων οχημάτων που έχουν διατεθεί. 

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου οι ρίψεις νερού από αέρος. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα για την αεροπυρόσβεση, ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη συνέχεια προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων.

Στην επιχείρηση συμμετέχει και η ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», ενώ υδροφόρες και μηχανήματα έργου έχουν διαθέσει οι Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, μηχανήματα της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών συνεχίζουν, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ, ενώ λεωφορεία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί για τη μεταφορά πολιτών, εφόσον χρειαστεί.

Ο συνολικός συντονισμός όλων των επιχειρησιακών δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

 

 

Η καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 στη Βοιωτία και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, κατοικίες και περιουσίες.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus EMS, που επεξεργάστηκε το ΜΕΤΕΟ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έως τις 12:05 το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καεί περισσότερα από 111.000 στρέμματα.

Από αυτά, περίπου 30.900 στρέμματα αντιστοιχούν στη φωτιά της Βοιωτίας και περίπου 80.800 στρέμματα στην πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό Αττικής.

 

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν οι αρμόδιες αρχές, καθώς για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια στιγμή, το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας παραμένει σε γενική επιφυλακή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω των πολλαπλών πυρκαγιών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

 

Στην περιοχή βορειοανατολικά της Ψάθας η εικόνα εμφανίζεται ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες. Όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο, ωστόσο ολόκληρη η ορεινή έκταση εξακολουθεί να καίγεται από πολλές και μεγάλες εστίες.

Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις να παραμένουν σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαρκούς συναγερμού.

Οι πυροσβέστες, έχοντας εξαντλήσει τα όρια των αντοχών τους, παραμένουν αναπτυγμένοι κατά μήκος των αντιπυρικών ζωνών που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία κατοικημένων περιοχών. Την ίδια στιγμή, οι δασοκομάντος επιχειρούν μέσα στις φλόγες, προσεγγίζοντας τις εστίες στον πυρήνα τους, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς.