Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε ελληνικά χέρια το 1/4 του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων



Κυρίαρχοι στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων είναι οι Έλληνες πλοιοκτήτες.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα δεξαμενόπλοια, ανεξαρτήτως σημαίας, δηλαδή ανεξαρτήτως σε ποιο νηολόγιο είναι εγγεγραμμένα, οι Έλληνες ξεχωρίζουν με μεγάλη διαφορά αφού ελέγχουν έχουν το 25,2% ήτοι το 1/4 του παγκόσμιου στόλου με αυτού του τύπου τα πλοία.

Όμως και στο ελληνικό νηολόγιο τα περισσότερα πλοία είναι δεξαμενόπλοια. Μάλιστα τα υπό ελληνική σημαία πλοία αποτελούν το 8,8% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων σε αριθμό πλοίων, το 8,8% σε χωρητικότητα gross tonnage και το 9,2% σε χωρητικότητα DWT.

Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με τα στoιχεία της Allied Shipping Research έως και το α' 10ήμερο του Ιουνίου, οι Έλληνες έχουν επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά 33 δεξαμενόπλοιων από τα 195 που έχουν αγοραστεί συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό 16,9%.

Συνολικά έχουν δώσει ήδη 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 151 πλοίων εκ των οποίων πλην των δεξαμενόπλοιων, τα 100 είναι φορτηγά, 16 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δύο υγραεριοφόρα.

Οι Έλληνες έχουν δώσει το 27% από το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σε αγορές πλοίων παγκοσμίως που φθάνουν τα 10,009 δισεκατομμύρια δολάρια.