Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία VS Βαρθολομαίου για τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες



Ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκτακτη συνεδρίαση. Παρόλα αυτά, η κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών δε θα διακοπεί.

 Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ακόμη ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δε θα συμμετέχει πλέον όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

«Αποφασίσαμε ακόμη να αναστείλουμε τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναστέλλεται και η συμμετοχή σε εκκλησιαστικά όργανα όπου θα προΐστανται αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κύριλλου, π. Αλέξανδρος Βολκόφ, δήλωσε ότι δε διακόπτεται η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τις άλλες Εκκλησίες να ξεκινήσουν μία πανορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Παγκοσμίως υπάρχουν 15 Ορθόδοξες Εκκλησίες.