Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πύρρειος νίκη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο



Με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε και επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Πρόκειται ωστόσο για μια πύρρειο νίκη της κυβέρνησης καθώς, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους 200 βουλευτές, ώστε να εφαρμοστούν οι αλλαγές από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στο άρθρο 1 ναι ψήφισαν 180 βουλευτές,  όχι 81 βουλευτές. Στο άρθρο 2 ναι ψήφισαν 179 βουλευτές , ενώ όχι ψήφισαν 83 βουλευτές.

Στο άρθρο 3 ναι ψήφισαν 163 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 101 βουλευτές.

Στο άρθρο 4 ναι ψήφισαν 179 βουλευτές , ενώ όχι 86 βουλευτές.

Στο άρθρο 5 ναι ψήφισαν 179 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 86 βουλευτές.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε και επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Πρόκειται ωστόσο για μια πύρρειο νίκη της κυβέρνησης καθώς, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους 200 βουλευτές, ώστε να εφαρμοστούν οι αλλαγές από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σε μετωπική σύγκρουση εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Σημαντική χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς «πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά».

Υπεραμυνόμενος της ψήφου στα 17 υποστήριξε πως αποτελεί κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως «οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ. Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Η ομιλία Τσίπρα στην Ολομέλεια

 

Πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, ενώ χρησιμοποίησε δηλώσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τους 17χρονους ψηφοφόρους. Ασχολίαστη δεν άφησε και την δίκη της Siemens , αφήνοντας αιχμές για τον κύριο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έστησε τη συκοφαντία, μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης, ώστε να δημιουργηθεί το κλίμα ότι «δήθεν η αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στο χώρο της Χρυσής Αυγής».

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, πέσατε σε ένα ατόπημα, το οποίο δεν είχατε την ευθιξία να διορθώσετε».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά, λέγοντας ότι, στην προηγουμένη αναμέτρηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον κ. Δήμα, υπήρχαν δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής -που είχαν διαγραφεί από τη ΧΑ εκείνη την περίοδο- που ψήφισαν υπέρ. «Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους, ούτε είχε για να συνεννοούνται με τη Χρυσή Αυγή, για να κρατηθούν στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, «εμείς όταν φέραμε ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ποτέ δεν συνομιλήσαμε και απευθυνθήκαμε στη ΧΑ». «Απευθύνθηκα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «σε εκείνες τις δυνάμεις που υπεραμύνονταν για την αλλαγή, ήξερα τις διαφορές, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε» δήλωσε. «Δεν θα αναφερθώ στις αποστασίες που -εσείς, κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε- ξέρει η ΝΔ» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα είναι μία ημέρα σημαντική για το ελληνικό Κοινοβούλιο, που κατατίθεται ένας νόμος έξω από τις σκοπιμότητες που η κάθε κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

«Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί απ' την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου, αλλά στηρίζεται στην ισοτιμία της. Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας, κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας: την απλή αναλογική. H απλή αναλογική ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία».

Επιτέθηκε μάλιστα στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Λέτε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις. Η μόνη μεταρρύθμιση που ξέρετε να κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, είναι να απολύετε δημοσίους υπαλλήλους».

Όπως σημείωσε, εμείς θέλουμε να δούμε ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα και το εκλογικό σύστημα είναι ένας από τους αρμούς διακυβέρνησης, όπως και το Σύνταγμα.

 

Διαπληκτισμός ανάμεσα σε Γεννηματά - Τσίπρα - Καμμένο

 

      Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε τον λόγο επί προσωπικού μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα. Η αντιπρόεδρος της Βουλής αν και είχε αντιρρήσεις της έδωσε το λόγο.

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του πως δεν στήριξε ποτέ τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με την πρόφαση πως βρίσκεται η χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ο πρωθυπουργός που έγινε πρωθυπουργός με το μπόνους δεν μπορεί να το παίζει τιμητής της απλής αναλογικής. Εσείς τι είδους Αριστερά είστε που κυβερνάτε με την ακροδεξιά απόφυση του Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Τσίπρας άμεσα πήρε τον λόγο και απάντησε: Είστε ουραγός κυρία Γεννηματά του κύριου Μητσοτάκη. Χάσατε μία ευκαιρία και προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Θα πω μόνο κρίμα.

Επί προσωπικού πήρε τον λόγο και ο κ. Καμμένος προκειμένου να απαντήσει στην κα. Γεννηματά δηλώνοντας: Παρά φύσιν σοσιαλίστρια είστε εσείς κυρία Γεννηματά

 

Άγρια κόντρα Βούτση - Μητσοτάκη

 

Επικίνδυνα ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια, μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Βουλής.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναφορά του κ. Βούτση, βάσει της οποίας δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.

 

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος έλαβε το λόγο και σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «σύμπλευση "πολιτικής αλητείας" με τη "δημοσιογραφική αλητεία"».

Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής.

«Η ίδια η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η δική της ατζέντα έφερε στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε «αν στους 197 που διέρρεε το Μαξίμου ότι θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή όχι».

«Θα περίμενα να ασκείτε το αξίωμά σας με ψυχραιμία, όχι με συναισθηματική ένταση» είπε και αναρωτήθηκε: «Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους, μαζί με ψήφους της Χρυσής Αυγής, δεν θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος;».

«Μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας δεν δέχεται η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», πρόσθεσε.

Θέση για τη λεκτική αντιπαράθεση πήρε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπέπεσε σε ατόπημα, το οποίο δεν διόρθωσε.

«Δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.