Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τον γαλλικό όμιλο Imerys



Ψήφο εμπιστοσύνης της Imerys στην ελληνική οικονομία αποτελεί η ενσωμάτωση της S&B στον γαλλικό όμιλο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ζιλ Μισέλ, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.

«Τα τελευταία δυο χρόνια εξακολουθήσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις μας έγιναν σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και η απόφασή μας αποτελούσε σαφή ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν χάσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία και στην ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν στην οικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Μισέλ και συνέχισε: 

«Ακόμη περισσότερο σήμερα, έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα αφήνει τις δυσκολίες πίσω της και εξετάζουμε περαιτέρω βήματα για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη χώρα. Την αισιοδοξία μας αυτή μοιράζονται και άλλοι. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποσκοπούσε στο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού και της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Η Imerys, ηγέτης στα εξειδικευμένα ορυκτά προϊόντα για βιομηχανική χρήση, έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε το 2014, με την ενσωμάτωση της S&B στον όμιλο (και την είσοδο της οικογένειας Κυριακόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Imerys). 

«Τα τελευταία τρία χρόνια επενδύσαμε στην Ελλάδα 20 εκατ. ευρώ ετησίως» ανέφερε ο Ζιλ Μισέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: «Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με την επένδυσή μας στην Ελλάδα. Η επιχείρηση ήταν υγιής και κερδοφόρα, προσανατολισμένη στις εξαγωγές».

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο του 2015 και κατά πόσο επηρέασαν τις αποφάσεις του ομίλου, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι μόνο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε ανησυχία.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «όλα αυτά όμως τα αφήσαμε πίσω και πλέον βαδίζουμε στον δρόμο της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον πιο φιλικό. Αυτό που χρειάζεται είναι η υλοποίηση επενδύσεων. Εμείς βάλαμε σε αυτήν την κατεύθυνση ένα μικρό λιθαράκι, αλλά πρέπει όλοι να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο».

Σήμερα, η Imerys Greece (πρώην S&B Greece) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως, αξιοποιώντας τους εξαιρετικής ποιότητας ορυκτούς πόρους και τα εργοστάσια επεξεργασίας που βρίσκονται στη Μήλο.

Τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Kerneos. Η κίνηση αυτή ήταν ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική εξωτερικής ανάπτυξης του ομίλου. Η Kerneos είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των συνδετικών υλικών με βάση την αλουμίνα, με έσοδα 417 εκατ. δολ., εννέα βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δυο μεταλλευτικά κέντρα βωξίτη στην Ελλάδα.

Μέσω της εξαγοράς της Kerneos, η Imerys κατέχει επίσης την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, μια εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας βωξίτη με έναν μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων και μισθωμένων παραχωρήσεων στην κεντρική Ελλάδα. Η εταιρεία αυτή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη, εξάγοντας σχεδόν το 45% της παραγωγής της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ελληνική βιομηχανία και ειδικότερα την εγχώρια μεταλλουργία αλουμινίου.

Επίσης, διατηρεί συμμετοχή στα Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδας ΑΕ, στην Καβάλα, έναν σημαντικό παραγωγό ανθρακικού ασβεστίου, που εξάγει σχεδόν το 70% της παραγωγής του.

Η Imerys στην Ελλάδα έχει κατά κύριο λόγο εξαγωγικό προσανατολισμό, συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία πάνω από 120 εκατομμύρια σε συνάλλαγμα. 

Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας εξασφαλίζοντας σταθερές ευκαιρίες απασχόλησης σε περίπου 1.000 άτομα (μισθοδοτούμενους και εργολάβους). 

Σημειώνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Φωκίδα και στη Μήλο. Περισσότερες από 130 από αυτές τις θέσεις εργασίας αφορούν πτυχιούχους και παρέχουν ευκαιρίες για συνεχή κατάρτιση και προσωπική ανάπτυξη σε μια καινοτόμο, πολυεθνική και πολυπολιτισμική οργάνωση.

Επίσης, προσφέρει εκτεταμένες ευκαιρίες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης προκειμένου νέοι Έλληνες να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε διάφορους τομείς. Ήδη, η Imerys αξιολογεί ένα πρόγραμμα για την επέκταση των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων της, το οποίο θα μπορούσε να διπλασιάσει την απασχόληση των πτυχιούχων. Για τον λόγο αυτό υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων με στόχο αφενός την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων και αφετέρου τη συντήρηση και αναβάθμιση των παραγωγικών της δυνατοτήτων.