«Όπως όλες οι μέδουσες έτσι και η Rhopilema nomadica είναι πλαγκτονικός οργανισμός, δηλαδή παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα, οπότε η εμφάνισή της είναι παροδικό φαινόμενο και συνδέεται άμεσα με τις υδροδυναμικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες. Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών. Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, αλλά και της υπεραλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών, συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθεί και καταγράφει καθημερινά το φαινόμενο και την εξέλιξή του.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που μας στέλνουν καθημερινά καταγραφές για το συγκεκριμένο είδος!

Είστε τα “μάτια” μας στη θάλασσα!».

 

Τέλος, υπενθυμίζει τις βασικές οδηγίες σε περίπτωση μιας δυσάρεστης «συνάντησης» με μία μέδουσα Rhopilema nomadica:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε την περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε την περιοχή με επιδέσμους.
  • Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή, διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.
  • Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
    Και μια φιλική συμβουλή: στην περίοδο έξαρσης του φαινομένου αποφεύγετε να κολυμπάτε σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή, ώστε σε περίπτωση τσιμπήματος να μπορείτε να επιστρέψετε γρήγορα και με ασφάλεια, ώστε να εφαρμόσετε τα παραπάνω.