Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 -

Προσφυγικό: SOS εκπέμπουν Σάμος και Χίος



Μπορεί η Μόρια να είναι το «κολαστήριο» προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο και τα άλλα δύο νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου… στενάζουν, καθώς ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα κέντρα της Σάμου και της Χίου αγγίζει συνολικά τους 7.000.

Εδώ και ημέρες SOS εκπέμπουν και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, τα οποία βλέπουν τις δομές τους να έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Εξαπλάσιος αριθμός φιλοξενουμένων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, στο κέντρο του νησιού φιλοξενούνται σχεδόν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες – πιο συγκεκριμένα 3.995 – όταν η χωρητικότητά του είναι για μόλις 648 άτομα.

«Είναι μια πόλη πάνω από την πόλη της Σάμου. Προφανώς, το κέντρο του νησιού δεν είναι σε καμία περίπτωση Μόρια, ωστόσο όταν υπάρχει αυτός ο υπερσυγκεντρωτισμός, μπορούμε να μιλάμε για απόλυτη δυσλειτουργία. Περιμένουμε να γίνει η αποσυμφόρηση, γιατί διαφορετικά τα πράγματα δεν θα έχουν καλή εξέλιξη» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Οπως επισημαίνει, όταν μιλάμε για αποσυμφόρηση, «δεν εννοούμε να φεύγουν 50 και 100 άτομα αλλά να γίνει σταδιακή μεταφορά 10.000 ανθρώπων. Τότε θα διαπιστώσουμε και αν αυτά που λένε από την κυβέρνηση ισχύουν, ότι δηλαδή ταυτόχρονα με τις μεταφορές που γίνονται, η άλλη πλευρά στέλνει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά».

Στο νησί της Σάμου εκκρεμεί η αντικατάσταση του ΚΥΤ, το οποίο είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Αμυνας και τη χωρική αρμοδιότητα παρεμβάσεων και επεμβάσεων έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οπως τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, ο δήμος είχε κάνει από τις αρχές του 2016 τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για την τοποθεσία που θα μπορούσε να γίνει το νέο κέντρο. «Από τότε καμία απάντηση. Μαθαίνουμε ότι το υπουργείο συζητεί μία από αυτές τις λύσεις αλλά εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε εάν δεν ακολουθηθούν βασικά βήματα: Να γίνει πρώτα η αποσυμφόρηση της δομής στο Βαθύ, να κλείσει η υπάρχουσα αυτή δομή και στη συνέχεια να γίνει η αντικατάσταση και να λειτουργήσει ως κέντρο καταγραφής, με την παραμονή των ανθρώπων να είναι για λίγες μέρες και όχι για 18 μήνες».

Η κατάσταση είναι οριακή και στη Χίο, καθώς ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη δομή του νησιού έχει φτάσει τις 2.383, την ώρα που θα έπρεπε βάσει χωρητικότητας να είναι λιγότεροι από τους μισούς. Πάντως, μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο έφτασαν στο Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια σχεδόν 400 πρόσφυγες-μετανάστες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ότι όσα συμβαίνουν στη Μόρια «είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Και για την ντροπή αυτή φέρουν αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της.

Πήραν 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή μέσα ενημέρωσης».
Στο μεταξύ, οι συμβάσεις του υπουργείου Αμυνας με την ΕΕ για το Προσφυγικό είναι τριπλοελεγμένες, υποστήριξε χθες ο Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο «Πεντάγωνο» απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε πως από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από την ΕΕ για το Μεταναστευτικό, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει διαχειριστεί περίπου 100 εκατομμύρια. «Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση» σημείωσε. Κάλεσε μάλιστα τον οποιοδήποτε να περάσει από όλους αυτούς τους ελέγχους και «μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρους αυστηρούς». Για τους ισχυρισμούς περί φωτογραφικών διαγωνισμών ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως δεν έχουν βάση, καθώς δεν γίνονται απευθείας αναθέσεις.