Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πρίγκιπας Κάρολος: Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου, θέλω να τη βοηθήσω



Την αγάπη του για την Ελλάδα και την επιθυμία του να βοηθήσει για να ξεπεράσει η χώρα μας τις δύσκολες προκλήσεις εξέφρασε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή λίγο πριν από την επίσκεψή του στη χώρα μας.

«Εκτός των άλλων, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και ήμουν επί μακρόν γοητευμένος από τον πολιτισμό και την ιστορία της, καθώς και ιδιαίτερα τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πιο όμορφα και μοναδικά μέρη της», δηλώνει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και συνεχίζει:

«Με δική μου εισήγηση, η Σχολή μου των Παραδοσιακών Τεχνών έχει δημιουργήσει προγράμματα στη Μεγάλη Βρετανία όπου διδάσκεται στους φοιτητές η τέχνη της αγιογραφίας που είναι βεβαίως ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της Ορθόδοξης Ελληνικής θρησκευτικής έκφρασης».

Σχολιάζοντας τις δύσκολες στιγμές που έχει περάσει ο ελληνικός λαός εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης, ο Κάρολος δεν έκρυψε την αγωνία του για τους νέους της χώρας μας.

«Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα και πολλοί Έλληνες περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια, θέλησα να βρω έναν τρόπο, έστω μικρό και περιορισμένο, για να βοηθήσω τους νέους στη χώρα να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους, είτε μέσω επαγγελματικής κατάρτισης, είτε στηριζόντάς τους για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Με αυτό το θέμα ασχολείται η φιλανθρωπική μου οργάνωση Prince's Trust εδώ και σαράντα δύο χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και πρόσφατα στο εξωτερικό. Συναισθανόμενος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες, σκέφτηκα ότι, ίσως, η εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσε να φανεί κατά κάποιο τρόπο χρήσιμη για να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που έχει μπροστά της αυτή η τόσο ξεχωριστή χώρα», σημειώνει.

Το πρόγραμμα του Καρόλου και της Καμίλα στην Ελλάδα

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του Δούκισσα της Κορνουάλης θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας από τις 9 – 11 Μαΐου.

Το πριγκιπικό ζεύγος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Τετάρτη 9 Μαΐου και ώρα 14:50.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνου, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Μετά, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το βράδυ στις 20:30, το πριγκιπικό ζεύγος θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 10:10 το πρωί, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Στις 11:30 θα επισκεφτούν το Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο, όπου ο πρίγκιπας Κάρολος θα καταθέσει στεφάνι.

Αμέσως μετά, ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στον Πειραιά, για να επισκεφθεί το HMS Echo και την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης HMC Valiant που συνεργάζεται με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Aκολουθεί επίσκεψη στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου και ειδικότερα το θωρηκτό - καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», και την Τριήρη «Ολυμπιάς» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ξεχωριστό θα είναι το πρόγραμμα της δούκισσας της Κορνουάλης, που στις 12:30 θα επισκεφθεί την Μονή Καισαριανής όπου και θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές με θέμα το παιδικό βιβλίο με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Την Παρασκευή Κάρολος και Καμίλα θα επισκεφτούν την Κρήτη. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής τους θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού και μετά η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή.

Η Καμίλα περίπου στις 13:45, θα μεταβεί στο Οινοποιείο Λυραράκη και λίγο αργότερα, στις 14:30 περίπου θα μεταβούν στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου όπου θα ενημερωθούν για το έργο της ΜΚΟ Οργανισμός Ανάπτυξης Ηρακλείου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Στέγασης και Ομαλής Ένταξης Προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

Πριν αναχωρήσει από τη χώρα μας, το πριγκιπικό ζεύγος θα παραστεί σε παραδοσιακή γιορτή στην Πλατεία των Αρχανών, με πολιτιστικές δράσεις και παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης.