Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πορείες και καταλήψεις από φοιτητές: Νέος γύρος συλλαλητηρίων και καταλήψεων από φοιτητών. Γιατί αντιδρούν



Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας διαμαρτυρόμενοι για μία σειρά αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση όπως το ανώτατο όριο φοίτησης.

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος γενικών συνελεύσεων και ήδη αρκετά τμήματα έχουν βάλει «λουκέτο». Ήδη έχουν αποφασιστεί καταλήψεις σε σχολές στο Πάντειο, στο Γεωπονικό, σε τμήματα του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και ο κατάλογος διευρύνεται.

Οι φοιτητές μετά τις τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις τους τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους στους δρόμους για σήμερα Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια ενώ την ίδια ημέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι θα δώσουν το παρών και στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα στις έξι το απόγευμα στο ίδιο σημείο.

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί, οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα απαιτώντας την άμεση μετεγγραφή και στήριξη όλων των φοιτητών που έχουν καταθέσει αίτηση.

Το πλαίσιο των αιτημάτων

Στο «στόχαστρο» των φοιτητών βρίσκεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που είχε ψηφιστεί από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ. Οι φοιτητές μεταξύ άλλων αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2) ενώ φαίνεται πως δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τη διαφαινόμενη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ που εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε πριν από λίγες ο υφυπουργός Παιδείας.

Σε κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων, οι σπουδαστές ζητούν μεταξύ άλλων αύξησης της χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα στο νέο προυπολογισμό. 

Η ακαδημαϊκή χρονιά, σημειώνουν,  «ξεκίνησε και οι φοιτητές σε όλη τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα εμπόδια της υποχρηματοδότησης, των επιχειρηματικών συμφερόντων που οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη βάζουν βαθιά μέσα στις σχολές».

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αναγκαίο εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο προτάσσουν και το το θέμα των μετεγγραφών, ζητώντας να ικανοποιηθούν όλοι οι φοιτητές που έχουν καταθέσει αιτήσεις. Επίσης, στέλνουν μήνυμα ενάντια στα  σχέδια της κυβέρνησης για διαγραφές των φοιτητών που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια σπουδών, για τη βάση του 10 και την εφαρμογή της απαράδεκτης – όπως λένε – Οδηγίας της ΕΕ για παραπέρα ισοτιμία των πτυχίων κολεγίων- Πανεπιστυμίων.