Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Πλοίο της Frontex φτάνει στα παράλια της Κρήτης



Πλοίο της Frontex έρχεται στην Κρήτη, ενισχύοντας τις περιπολίες στο νότιο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος. Οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις έρχονται στα μέσα Φεβρουαρίου στο νησί και θα παραμείνουν στην Κρήτη, μέχρι και το καλοκαίρι.

Στόχος της παρουσίας του φιλανδικού πλοίου στα παράλια της Κρήτης είναι η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς το νησί.

Το πλοίο, θα έχει σημείο αναφοράς το Ηράκλειο και  θα αναλάβει την φύλαξη των παράκτιων περιοχών του Κρήτης, αλλά και των νότιων παράλιων της Πελοποννήσου.

Ήδη οι λιμενικές αρχές της Κρήτης βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Οι περιπολίες από  τις αρχές Οκτωβρίου έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το Λιμενικό έχει θωρακιστεί  με θερμική κάμερα νυχτερινής απεικόνισης. Ένα εργαλείο, που ήρθε να ενισχύσει  σε μέγιστο βαθμό την αστυνόμευση της ακτογραμμής, δίνοντας την δυνατότητα στους άντρες του Λ.Σ να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που απορρέουν από την πίεση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και του σύνθετου ρόλου που επιτελεί το Λιμενικό.

Ο περιφερειακός διοικητής του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη, Δημήτρης Σαϊτάκης, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι η Κρήτη «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά και «κινδύνους» από βορρά και νότο..».

Από τον Σεπτέμβρη του 2016 ο στόλος του Λ.Σ έχει ενισχυθεί με 5 πλωτά σκάφη που μέχρι πρότινος  ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Σήμερα τα σκάφη αυτά ενισχύουν τις προσπάθειες των ένστολων του νησιού και περιπολούν νύχτα μέρα στα νότια κυρίως παράλια της Κρήτης, ενώ ένα ακόμα σκάφος προστέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στον στόλο του Λιμενικού, για να καλύψει τις ανάγκες των λιμενικών αρχών του Ρεθύμνου.