Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πιονγιανγκ και Ουάσινγκτον εκτοξεύουν... τις μετοχέςΜε μία είδηση έκπληξη ξύπνησαν σήμερα οι αγορές στην Ασία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, η οποία γεννά υψηλές προσδοκίες για άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Πιονγιανγκ και Ουάσινγκτον, που πριν από λίγους μήνες εκτόξευαν πυραύλους και απειλές, αυτή τη φορά εκτόξευσαν τους δείκτες των μετοχών.

 

Πρώτο αντέδρασε το Χρηματιστήριο της Σεούλ, με τον Kospi 200 να ενισχύεται έως και 2%. Στις 6:00 πμ ώρα Ελλάδος παρουσιάζει άνοδο 1,4%, ενώ και ο Kospi 100 καταγράφει άνοδο 1,2%.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο η έναρξη της συνεδρίασης βρήκε επίσης τον Nikkei 225 στο +2%, με τα κέρδη του δείκτη να έχουν περιοριστεί αυτή την ώρα κοντά στο 1%.

Άνοδο 0,8% παρουσιάζει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο περιφερειακός δείκτης MSCI ενισχύεται 0,3%.

Με την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο να ανοίγει, τόσο το γιεν, παραδοσιακό καταφύγιο στην αγορά συναλλάγματος, όσο και ο χρυσός βρίσκονται σε τροχιά πτώσης.

Αγορά συναλλάγματος

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί περίπου 0,5% έναντι του αμερικανικού, στα 106,72 γιεν ανά δολάριο. Το ευρώ παρουσιάζει οριακή πτώση 0,05% στα 1,231 δολάρια, ενώ ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ, παρουσιάζει άνοδο 0,1%.

Εμπορεύματα

Η λάμψη του χρυσού ως αμυντικής επιλογής φθίνει, με την τιμή του να υποχωρεί κατά 0,5% στα 1.315,27 δολάρια ανά ουγκιά. Στον αντίποδα η τιμή του αργού WTI ενισχύεται ελαφρά (0,2%), στα 60,23 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ προσεγγίζεται τα 64 δολάρια το βαρέλι.