Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 -
Συννεφιά

15 °C

Σήμερα, 25. Οκτωβρίου 2021

Πέντε νέοι επιστρέφουν για να ζωντανέψουν τη Βαμβακού, ένα χωριό 9 κατοίκων! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)Χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα σε υψόμετρο 903 μέτρων στις πλαγιές του Πάρνωνα, στη Λακωνία. Η Βαμβακού, ένα χωριό με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και μακρά ιστορία, πριν από την Επανάσταση είχε 200 πολυμελείς οικογένειες· δημογραφικά «χτυπήθηκε» από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση, κυρίως στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Αφρική, και την αστυφιλία.

 
Σήμερα στη Βαμβακού ζουν μόλις εννέα άνθρωποι. Μπορεί, όμως, να γεμίσει και πάλι με μόνιμους κατοίκους και πρότυπες επιχειρήσεις χωρίς να αλλοιωθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του;

Το παραπάνω στοίχημα θα προσπαθήσει να το κερδίσει μία ομάδα πέντε νέων ανθρώπων που σύστησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Vamvakou Revival (Η Αναβίωση της Βαμβακούς), και αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο βήμα και να μετακομίσουν μόνιμα στον τόπο καταγωγής τους. Πρόκειται για τους: Χάρη Βασιλάκο, Ανάργυρο Βερδήλο, Ελένη Μάμη, Τάσο Μάρκο και Παναγιώτη Σουλιμιώτη. Στο πλευρό τους το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (στηρίζει και οικονομικά την προσπάθεια)· η Βαμβακού, άλλωστε, είναι και ο τόπος καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου.

Σε πρώτη φάση η ομάδα εργάζεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, με απώτερο στόχο σε μερικά χρόνια να ζουν στο χωριό νέοι, οικογένειες και παιδιά που θα στελεχώσουν το σχολείο που έκλεισε το 2008. Μάλιστα το καλοκαίρι η Βαμβακού θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη τα σχέδια για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία σε μονοπάτια, ποδηλασία, ξεναγήσεις, και δωρεάν δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

Παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για τη λειτουργία εστιατορίου-καφέ και παραδοσιακού ξενώνα, που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη του χωριού ως ενός νέου προορισμού.