Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το ΄πε και το ΄κανε ο Μακρόν: Δύο πολεμικά πλοία και δύο Rafale ήρθαν ξημερώματα στην Ελλάδα!



Μία φρεγάτα , ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη, είναι η έμπρακτη γαλλική στρατιωτική παρουσία σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις. Στο ελικοπτεροφόρο-πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων επιβαίνει και σημαντικός αριθμός γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων.

Τα συμφέροντα της Γαλλίας επιβάλλουν “κόντυμα” του Ερντογάν και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ήταν βέβαιος ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ήταν πρόθυμες για στρατιωτική συμφωνία εκτός ΝΑΤΟ. Έπεσε μέσα με την Κύπρο κι έξω με την Ελλάδα, η οποία τα ΄χει κάπως μπερδέψει με την χρησιμότητα των συμμαχιών της.

Μαζί με την αμυντική συμφωνία η Ελλάδα “πάγωσε” και το θέμα των φρεγατών από τη Γαλλία.

Παρόλα αυτά επειδή ο Μακρόν και η Γαλλία δεν σχεδιάζουν την εξωτερική και αμυντική πολιτική τους σε βάθος…24ωρου, αγνοούν όλες τις παλινωδίες της Αθήνας και ενισχύουν έστω προσωρινά τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή μας. Είναι ένα χειροπιαστό μήνυμα προς τον Ερντογάν.

Όχι δεν πρέπει να επαναπαυθεί η Αθήνα σ΄ αυτή τη θετική κίνηση της Γαλλίας. Να την εκμεταλλευθεί πρέπει στο έπακρο. Να καταλάβει ότι οι συμμαχίες στηρίζονται στα συμφέροντα και μόνο σ΄ αυτά. Δίνεις και παίρνεις. Η απλή λογική αλλά και η πραγματικότητα λέει ότι αυτή τη στιγμή τα γαλλικά και ελληνικά συμφέροντα ταυτίζονται στη Μεσόγειο. Δεν μας αγάπησε ο Μακρόν ,ούτε κοιμάται και ξυπνάει με την αγωνία μας. Του είμαστε χρήσιμοι για να βάλει τον Ερντογάν στο καλούπι που θέλει. Η καλή συνάδελφος και χρόνια πολλά ανταποκρίτρια μεγάλων ΜΜΕ στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, μας κρατά προσγειωμένους:

 

Πηγή: militaire.gr