Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παράνομη ευημερία και κρίση



Ευημερία ονομάζεται η κατάσταση που διαμορφώνουν οι συνθήκες πλούτου, οικονομικής άνθησης και ευδαιμονίας, η ζωή μέσα στην απόλαυση υλικών η και πνευματικών αγαθών, η ευπορία, η ευζωία.

Γράφει ο Ευάγγελος Ραφτόπουλος

‘Όταν όμως οι προυποθέσεις  επίτευξης της ευημερίας δεν είναι υγιείς αλλά σαθρές, όταν η απόλαυση της ευημερίας είναι παροδική και επίπλαστη, τότε ασφαλώς μπορούμε να μιλάμε για μια ευημερία που δεν δικαιούμαστε, για μια ευημερία παράνομη, που η συνέχισή της όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά προοιωνίζεται και συμφορά.

Η απαρχή της κρίσης στη χώρα μας ταυτίζεται χρονικά με τη περίοδο που απολαμβάναμε αγαθά που δεν δικαιούμασταν, δάνεια που δεν χρειαζόμασταν, αυτοκίνητα δυσανάλογης αξίας με την οικονομική μας δυνατότητα, σπίτια πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαμε ανάγκη, διακοπές πολυτελείς.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης, η απουσία λογικής, η αμετροέπεια μας χαρακτήριζαν, η επιπολαιότητα και η επιδειξιομανία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά μας.

Ευάλωτοι στις πιέσεις των τραπεζών, δεχόμασταν να πάρουμε δάνεια και κάρτες με υψηλά επιτόκια, αγνοούντες ότι αυτά όλα έπρεπε να αποπληρωθούν.

Η περίοδος της άνθησης του χρηματιστηρίου και μετέπειτα της καταστροφής των παικτών του ομοιάζει πολύ την περίοδο προ του 2010, όπου για λίγους μήνες απολαύσεων, θυσιάσαμε όχι μόνο το μέλλον το δικό μας, αλλά και των παιδιών μας.

Αναπόφευκτα λοιπόν φτάσαμε στη κρίση, όχι στην ικανότητα του ανθρώπου να εμβαθύνει λογικά και να καταλήγει σε ορθά συμπεράσματα, αλλά στη δοκιμασία που υφίσταται , λόγω οικονομικών προβλημάτων, στη τιμωρία που επέρχεται.

Η απόδοση ευθυνών σε τρίτους-κυβέρνηση, ευρωπαική ένωση- ουδόλως δικαιολογεί τον σύγχρονο άνθρωπο από τη συνενοχή του, από τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση ενός σκηνικού, που παγιώνεται και προσφέρει δυστυχία και απογοήτευση.

Ασφαλώς οι συνθήκες δεν ευνοούν την δημιουργία αισιοδοξίας, ούτε η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί είναι αντιληπτή.

Τα αποτελέσματα της κρίσης είναι ορατά και επικίνδυνα και χρειάζεται μεγάλος και ενωτικός αγώνας για να ξεπεραστεί αυτή.