Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Όλα για όλα τα ρίχνει η κυβέρνηση στο τραπέζι αλλά οι θεσμοί σκέφτονται τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών



Όπως όλα δείχνουν κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει στο ότι όσοι έχουν μισθό ή σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ πρέπει να θεωρούνται εύποροι.  Έτσι ετοιμάζεται ένα πακέτο εισπρακτικών μέτρων για να καλυφθούν τα έσοδα των 1,7 δις που ζητούν σε αυτή τη φάση οι εκλπρόσωποι των δανειστών. Προς αυτήν την κατεύθυνση έρχονται αυξήσεις στην εδική εσφορά αλληλεγγύης και στις ασφαλιστικές εισφορές. 

 

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που αδυνατεί να εισακουστεί με όποια πρόταση και να καταθέσει στο τραπέζι, οι εκπρόσωποι των δανειστών βιάζονται να αποχωρήσουν από την Αθήνα  λόγω του Πάσχα των Καθολικών, αφήνοντας πίσω τους καμένη γή, με σχεδόν όλα τα καυτά μέτωπα ανοιχτά.   Στο σημείο αυτό από το Μαξίμο θέλουν τουλάχιστον να αρκεστούν σε μια δήλωση του κουαρτέτου προς την σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή πως οι διαπραγματεύσεις βαδίζουν στο σωστό δρόμο και φυσικά το κλισέ πως "χρειάζεται όμως ακόμα πολύ δουλειά". Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Αν δεν κάνει πράξη η κυβέρνηση όσα εμείς απαιτούμε,  τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να καταλήξουμε πουθενά.

Σε λίγη ώρα , ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα συναντηθεί εκ νέου με το κουαρτέτο,σε μια προσπάθεια να βρεθεί τουλάχοστον η χρυσή τομή για τον προσδιορισμό του ύψους και των κριτηρίων της εθνικής σύνταξης,την οποία οι θεσμοί ψαλιδίζουν συνεχώς. Ακόμη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα επιμείνει στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους μισθωτούς, κάτι που οι δανειστές το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να κρατήσουν το αφορολόγητο όριο στα 9.300 ευρώ από τα 9. 545 που είναι τώρα, με πρόταση που έγινε προς τους θεσμούς ώστε να δείξουμε καλή θέληση , αλλά πηγή του υπουργείου οικονομικών ,μας ενημέρωσε πως μάλλον το κουαρτέτο δεν θα το δεχτεί και θα επιμείνει σε περεταίρω μείωση του ορίου λίγο κάτω από τις 9.000 ευρώ αλλά όχι κάτω από τις 8.000.   

Τέλος, στα κόκκινα δάνεια όλα δείχνουνπως το παιχνίδι έχει χαθεί ολοσχερώς, με το κουαρτέτ ονα απαιτεί τηνπλήρη απελευθέρωση των πάντων. Οι θεσμοί θέλουν να πουληθούν σε διεθνή χρημστοπιστωτικά ιδρύματα και τα κόκκινα αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια! Εδώ ο Γιώργος Σταθάκης προσπαθεί να κρατήσει την κόκκινη γραμμή πως τουλάχιστον τα "πράσινα" δάνεια δεν θα πουληθούν σε κανέναν, αλλά και εδώ μάλλον θα επικρατήσει η άποψη των δανειστών. Άγνωστ οπαραμένει ακόμη το τι θα συμβεί με τα ενηπόθηκα κόκκινα δάνεια και με τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Ίσως σε αυτόν τον τομέα ποι θεσμοί να ακουσουν πιο προσεκτικά τις προτάσεις της κυβέρνησης και να κερδιθεί λίγος ακόμη χρόνος μέχρι την οριστική συμφωνία που δεν φαίνεται πάντως στον ορίζοντα.