Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Οι θεσμοί πετούν στα σκουπίδια τις προτάσεις Κατρούγκαλου - Θυσιάζουν τις επικουρικές για να σωθούν οι κύριες συντάξεις



Όπως όλα δείχονουν οι εκπρόσωποι των δανειστών ή αλλιώς οι θεσμοί, έχουν σαφείς εντολές από τον πρωτεργάτη της αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας Πολ Τόμσεν, να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων ολόκληρο το νομοσχέδιο και τις προτάσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

 

Στο σημερινό μεσημεριανό ραντεβού του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των  δανειστών, το κυβερνητικό επιτλεείιο θα προσπαθήσει να βρεί άλλες λύσεις για  τη δημοσιονομική  τρύπα των 550 εκατ. ευρώ , ενώ την ίδια στιγμή οι θεσμοί δεν δέχτηκαν την πρόταση της αύξησης των εισφορών κατά 1,5% για τον κλάδο της  επικούρησης.  

Οι θεσμοί ζητούν να δουν ξανά και ξανά  όλες τις ελληνικές προτάσεις ,ενώ ταυτόχρονα θέλουν για κάθε μια  και χειροπιαστά  στοιχεία που να προκύπτουν από  μελέτες, με την ελπίδα ίσως να αποδεχτούν τμήμα των προτάσεων Κατρτούγκαλου. Το βέβαιο είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν με πολύ χαρά να αποδείξουν στον Υπουργό Εργασίας πως  τα νούμερε δε βγαίνουν, άρα θα ζητήσουν νέα σκληρά μέτρα  ως συμπληρωματικά.

Στην χθεσινή συνάντηση, το κουαρτέτο δεν ζήτησε κούρεμα των κύριων  συντάξεων,αλλά  όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αν τεθεί θέμα μείωσης των  συντάξεων στη σημερινή συνάντηση,  τότε θα πέσουν νέες  αντιπροτάσεις στο τραπέζι,  που δεν θα τινάξουν στον αέρα  την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση με αμοιβαία υποχώρηση.

Οι επικουρικές συντάξεις όμως δεν  φαίνεται πως θα προστατευθούν και μάλλον θα δοθούν ως "θυσία" στο κουαρτέτο, για να κρατήσει όρθια η κυβέρνηση την "κόκκινη γραμμή" των κύριων συντάξεων.