Παρασκευή 02 Μαΐου 2025 -

Οι Σκοπιανοί έστειλαν στην Ελλάδα τους πρόσφυγες μέσω άγνωστης διαδρομής



Ένα θρίλερ παίζεται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια μετά τη μαζική εισβολή στην πΓΔΜ.

Από τη μία οι Σκοπιανοί λένε επίσημα ότι επέστρεψαν στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες που μπήκαν στη χώρα τους χθες, ενώ από την Αθήνα τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα για επιστροφή των μεταναστών και των προσφύγων.

Έτσι παραμένει άγνωστο από ποια ακριβώς διαδρομή έστειλαν οι Σκοπιανοί τους μετανάστες μέσα σε ελληνικό έδαφος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι χθες το απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της πΓΔΜ εστάλησαν πίσω» (σσ στην Ελλάδα).

Νωρίτερα αξιωματούχος της αστυνομίας των Σκοπίων έλεγε στο Reuters ότι η χώρα του έστειλε πίσω τους πρόσφυγες με φορτηγά μέσα στη νύχτα.

Ταυτόχρονα αστυνομικές πηγές στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ διαψεύδουν πληροφορίες ότι επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και απάντησαν πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

Οπότε μένει ερώτημα αν η κυβέρνηση και η αστυνομία της πΓΔΜ αποφάσισαν να βάλουν σε φορτηγά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν μέσω παράνομων οδών στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ προς την Ελλάδα επίσημο αίτημα για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν χθες τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Για όσους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν, η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι εφόσον από την άλλη πλευρά υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, αυτό θα εξεταστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε: «Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα, θα εξεταστεί, δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός».

Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε, επίσης, ότι έως στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες των Σκοπίων έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, από την ίδια διαδρομή, 200 πρόσφυγες και μετανάστες και είπε ότι πιθανόν να τους συγχέουν με ορισμένα άτομα που εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε δύο ποταμούς επί ελληνικού εδάφους.

 

Βίτσας: "Είναι παράνομο να επιστρέφουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα..."

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάσητη συνθήκη της Γενεύης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.   Ο κ. Βίτσας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δεν επιβεβαίωσε τηλεγράφημα του Reuters ότι έχουν επιστρέψει οι εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν την Δευτέρα στο έδαφος των Σκοπίων. 

 Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στα Σκόπια,από αφύλακτο σημείο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές των Σκοπίων, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν.   Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας των Σκοπίων, κρατούν στο χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες που μπήκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της χώρας. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω 1.000 πρόσφυγες που εισήλθαν μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.   Ο κ. Βίτσας απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, ότι η Αθήνα βρίσκεται πίσω από την είσοδο των προσφύγων στη χώρα του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter... Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν». 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερο, και στο εσωτερικό, και στο εξωτερικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Θέλουμε μια Τουρκία συνεργάσιμη, δεν είναι δική μας επιλογή αν θα είναι» ανέφερε ο κ. Βίτσας.   Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «μια καλή συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία».