Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit στη συνάντηση Κοτζιά - Τζόνσον



Οι διμερείς σχέσεις στη μετά Brexit εποχή, το Κυπριακό, η Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, Νίκου Κοτζιά και Μπόρις Τζόνσον, την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις μετά από το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «θέλουμε η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. να γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο, με τρόπο που να παραμείνει το Η.Β. όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ε.Ε. και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την αποχώρηση της Βρετανίας και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε ειδική αναφορά στα τρία θέματα που απασχολούν την Ελλάδα: την αποτροπή αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο Η.Β. και το αντίστοιχο των Βρετανών που ζουν την Ελλάδα καθώς και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο εμπόριο, σε αγαθά, αλλά και υπηρεσίες, όπως και στον τουρισμό.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι συζητήθηκε αναλυτικά: «Είμαστε δύο άνθρωποι που θέλουμε να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις» είπε και αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της Ελλάδας ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις εγγυητικά δικαιώματα παρεμβάσεων, ή στρατό στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζόνσον είπε ότι «μπορεί να φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Η φιλία μας με την Ευρώπη αφορά και την φιλία μας με την Ελλάδα και συζητήσαμε την προοπτική ανάπτυξης αυτής της σχέσης».

«Για όλους τους πολίτες μας, Έλληνες και Βρετανούς, θέλουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής, μια καλή συμφωνία» υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «Ελλάδα και Βρετανία μπορούν να προάγουν και να αναπτύξουν τις οικονομικές, πολιτικές, στρατηγικές τους σχέσεις και να προχωρήσουν με ένα τρόπο που θα είναι συναρπαστικός και για τις δύο πλευρές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τζόνσον τόνισε σχετικά με το Κυπριακό ότι είναι σημαντική η επίτευξη μιας συμφωνίας για τους πολίτες του νησιού και εξήρε τις προσπάθειες των ηγετών των δύο πλευρών οι οποίοι, όπως είπε, έχουν καταβάλει ειλικρινά κάθε δυνατή προσπάθεια.