Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ντιμιτρόφ: Σε λίγες ημέρες θα δούμε επικύρωσή της Συμφωνίας των Πρεσπών



Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, ανέφερε ότι είναι πολύ "μεγάλη" για να μη πετύχει η Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητά της. Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αγκυρα, αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, τόνισε: «Νομίζω ότι σύντομα, σε λίγες ημέρες, θα δούμε την επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Χαρακτήρισε τη διαδικασία ιστορική και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει χάσει μία γενιά, η οποία βρίσκεται εν αναμονή, λόγω του ονοματολογικού. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα των Σκοπίων για την ΕΕ από το 2005, είπε ότι «μετά την Τουρκία, έχουμε τη μεγαλύτερη εμπειρία, όσον αφορά την αναμονή (για είσοδο στην ΕΕ)». Μετά την επικύρωσή της Συμφωνίας από την Ελλάδα, η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα είναι ταχύτερη από την ένταξη στην ΕΕ, σημείωσε ο Ντιμιτρόφ. «Τυπικά, αυτή θα γίνει (η είσοδος στο ΝΑΤΟ), ανάλογα με την ταχύτητα των διαδικασιών στα διάφορα κοινοβούλια, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους». Ο Ντιμιτρόφ είπε επίσης ότι η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της χώρας του και ως εκ τούτου έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. «Εν μέρει, επειδή είχαμε κοινή ζωή εδώ και αιώνες κατά τις οθωμανικές μέρες και εν μέρει επειδή υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που μετανάστευσαν από τη ΠΓΔΜ στην Τουρκία», ανέφερε. «Σήμερα, υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι στην πΓΔΜ», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. «Εχουν ενσωματωθεί καλά στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα, συζήτησε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τρόπους βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων, προσθέτοντας ότι βλέπει διμερές εμπόριο ύψους 1 δισ. δολαρίων. Συζήτησε επίσης το θέμα των προσφύγων, της σταθερότηταςτων Βαλκανίων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Δήλωσε ότι η πΓΔΜ «έχει πλήρη επίγνωση» του αγώνα της Τουρκίας κατά της οργάνωσης FETO. «Ως φίλοι, αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, είναι επίσης πρόβλημα και για εμάς», τόνισε.