Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέος νόμος στη Γαλλία: Απαγορεύονται κινητά και tablet στα σχολεία στη Γαλλία



Το μέτρο θα ισχύσει με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, το οποίο απαγορεύει να υπάρχουν στα σχολεία κινητά και τάμπλετ.

Κλειστά ή στο σπίτι θα πρέπει να αφήνουν οι μαθητές τα έξυπνα κινητά τους στη Γαλλία από τον Σεπτέμβριο οπότε και αρχίζει η νέα σχολική χρονιά μετά την ψήφιση, τη Δευτέρα, του σχετικού νομοσχεδίου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η απαγόρευση για smartphones, tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές αφορά μαθητές ηλικιών μέχρι 14 – 15 ετών και πρόκειται για υλοποίηση προεκλογικής υπόσχεσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται «επιφανειακή» από την αντιπολίτευση.

Οι βουλευτές του κεντρώου κόμματος LREM του Μακρόν και οι σύμμαχοι τους έδωσαν την τελική συγκατάθεσή τους στο νομοσχέδιο, ενώ οι βουλευτές οι οποίοι ανήκουν στην αριστερά και τη δεξιά απείχαν της ψηφοφορίας, αποκαλώντας την «διαφημιστικό κόλπο» που δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι τα σχολεία έχουν την διακριτική ευχέρεια να κάνουν εξαιρέσεις για συσκευές «παιδαγωγικής χρήσης», εξωσχολικές δραστηριότητες ή για μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Σχολεία μέσης εκπαίδευσης μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο θα επιβάλλουν μερική ή ολική απαγόρευση στις έξυπνες συσκευές. Προηγούμενη νομοθεσία η οποία είχε ψηφιστεί το 2010 ήδη απαγορεύει την smartphones στις σχολικές αίθουσες.

Ο υπουργός Παιδείας Ζαν – Μισέλ Μπλανκέ δήλωσε ότι η προηγούμενη νομοθεσία δεν ισχύει παντού ενώ η νέα νομοθεσία θα φέρει την Γαλλία «στον 21ο αιώνα». «Στέλνει ένα μήνυμα στην γαλλική κοινωνία», καθώς και σε άλλες χώρες του κόσμου, είπε.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 9 στους 10 Γάλλους έφηβους ηλικίας 12-17 ετών έχουν smartphone.