Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τους γονείς που πνίγηκαν για να σώσουν τα παιδιά τους - Ποιοι οι υπαίτιοι της τραγωδίας



Τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες της οικογενειακής τραγωδίας στο Ρέθυμνο, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

 

Σύμφωνα με μαρτυρία του Μανώλη Κατσαμά, εργαζόμενου σε ταβέρνα του Γεροποτάμου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείουο 35χρονος Βενιζέλος Στρατάκης βούτηξε με αυτοθυσία στη θάλασσα για να σώσει τα παιδιά του, ενώ ο ίδιος δεν γνώριζε κολύμπι.

 

Όταν αντιλήφθηκε ότι τα δύο παιδιά κινδύνευαν να πνιγούν, ο 35χρονος πατέρας δεν δίστασε στιγμή και έπεσε με τα ρούχα στη θάλασσα.

Ο ίδιος, όσο και η 35χρονη γυναίκα του Κατερίνα Καναβάκη, που επίσης βούτηξε για να σώσει τα παιδιά, παρασύρθηκαν από τα ρεύματα.

 

Ο Βενιζέλος Στρατάκης, σύμφωνα πάντα με τον Κυριάκο Παττακό, ήταν ζωντανός όταν έφτασε στο νοσοκομείο. «(…) έγινε τεράστια προσπάθεια από τους γιατρούς, δεδομένου ότι υπήρχαν στοιχεία ζωής. Τελικά, ύστερα από ώρα εξέπνευσε», είπε ο υποδιοικητής του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου. 

Τα παιδιά του ζευγαριού, παρέλαβαν στελέχη του Λιμενικού, τα οποία παρέδωσαν, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, σε συγγενείς, που έφτασαν έπειτα από ώρες από το Ηράκλειο, όπου έμεναν οι άτυχοι γονείς.

Ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

Η παραλία του Γεροποτάμου βρίσκεται σε έναν κλειστό κολπίσκο με βραχώδη όρια. Δεν είναι οργανωμένη και δεν απαιτεί παρουσία ναυαγοσώστη. «Και να υπήρχε ναυαγοσώστης, πάλι δεν θα υπήρχε διαφορετική εξέλιξη» υποστήριξε ο υπολιμενάρχης και πρόσθεσε ότι «το ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες του Ρεθύμνου ξεκινάει στις 10.30 και ολοκληρώνεται στις 17.30».

Ο δήμος τα «ρίχνει» στο λιμενικό, το λιμενικό στην αστυνομία. Σύμφωνα με τον Μανούσο Κλάδο, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μυλοποτάμου, στον οποίο ανήκει η παραλία: «Η διαμονή με σκηνή του άτυχου ζευγαριού στην παραλία ήταν παράνομη, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ. Θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί από το Λιμεναρχείο, αλλά μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτή η παρουσία τους». 

Ερωτηθείς για το κατά πόσον ήταν παράνομη η τοποθέτηση σκηνής από το άτυχο ζευγάρι και η διαμονή τους στη παραλία, ο υπολιμενάρχης από την πλευρά του, απάντησε: «Το κάμπινγκ δεν επιτρέπεται αλλά οι έλεγχοι, η πιστοποίηση παράβασης και η επιβολή προστίμων, είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους συχνούς όπως για παράδειγμα στην παραλία της Μονής Πρέβελη, όπου συχνά πιστοποιούνται παραβάσεις παράνομου κάμπινγκ». 

Ο υπασπιστής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, Χρήστος Τσιλιουδάκης δήλωσε: «Τις μέρες αυτές δεν υπήρχε η δυνατότητα για ελέγχους σχετικά με παράνομο κάμπινγκ και εκτός αυτού η συγκεκριμένη παραλία δεν είναι ορατή σε όλο το εύρος της από τον οδικό άξονα». 

Σπαραγμός…

Φίλοι και συγγενείς της Κατερίνας Καναβάκη και του Βενιζέλου Στρατάκη δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν τον άδικο χαμό τους. Ο 35χρονος είχε λίγο καιρό χάσει τον αδερφό του.

Στα social media, όσοι τους γνώριζαν θρηνούν με τον δικό τους τρόπο.  

Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας


Γύρω στις 9 το βράδυ αντιλήφθηκαν ότι δύο από τα τέσσερα παιδιά τους, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, κινδύνευαν και φώναζαν βοήθεια μέσα στη θάλασσα. Το ζευγάρι μπήκε στη θάλασσα, αλλά με δυσκολία κρατήθηκαν και οι δύο στην επιφάνεια.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που βρίσκεται στην παραλία κατάφερε να βγάλει το αγοράκι στην ακτή, ενώ λουόμενοι βοήθησαν το μικρό κοριτσάκι.

Αντρες του λιμενικού που έφτασαν στην παραλία ζήτησαν έως και τη συνδρομή ενός πλοίου που περνούσε από την περιοχή, προερχόμενο από τη Σαντορίνη στις 10 παρά το βράδυ.

Ο 35χρονος Βενιζέλος Στρατάκης από τη Ροδιά και η 35χρονη Κατερίνα Καναβάκη από τις Αρχάνες ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα από τη θάλασσα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, δεν τα κατάφεραν και τελικά κατέληξαν.

Σοκαρισμένα τα παιδιά τους, ηλικίας από 7 μέχρι και 14 ετών, δε μπορούν να πιστέψουν ότι οι γονείς τους από τη μια στιγμή στην άλλη χάθηκαν μπροστά στα μάτια τους.

Η νέα τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε παραλία της Κρήτης έχει συγκλονίσει ολόκληρο το νησί, καθώς δύο νέοι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να σώσουν τα παιδιά τους, που κινδύνευαν μέσα στη θάλασσα, έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ημέρας άλλα τέσσερα άτομα κινδύνευσαν να πνιγούν, με δύο από αυτούς να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Πρόκειται για δύο άνδρες, έναν Άγγλο 47 ετών και έναν Νορβηγό 44 ετών από τη Νορβηγία, τους οποίους διέσωσαν οι ναυαγοσώστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η συγκεκριμένη παραλία είναι αρκετά επικίνδυνη αφού τα νερά της είναι βαθιά και έχουν πολλά ρεύματα. Σήμερα μάλιστα ο κόσμος που κολυμπούσε εκεί ήταν λιγοστός, αφού η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη.