Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Νέα στοιχεία έδωσε στους Έλληνες εισαγγελείς ο Φαλτσιανί



Μία ακόμη συνάντηση με τον Εβρέ Φαλτσιανί είχαν εκπρόσωποι της ελληνικής Δικαιοσύνης. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και το άλλοτε στέλεχος της HSBC στη Γενευή συνάντησαν οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Γιώργος Καλούδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο κ. Φαλτσιανί έδωσε νέα στοιχεία στους Έλληνες και συγκεκριμένα επιπλέον πληροφορίες και διευκρινιστικές οδηγίες για την αξιοποίηση όχι μόνο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της λίστας Μπόργιανς, που ήρθε πρόσφατα στα χέρια των ελληνικών αρχών από κρατίδιο της Γερμανίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συνάντηση είχε μεγάλη διάρκεια. Τα νέα στοιχεία που έδωσε ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν καταλυτικά στις έρευνες του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου για το μαύρο αφορολόγητο χρήμα που εντοπίστηκε σε τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό αλλά και στην παράλληλη έρευνα που διενεργείται με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου, για πιθανή δράση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση των Ελλήνων εισαγγελέων με τον Εβρέ Φαλτσιανί είχε πραγματοποιηθεί πάλι στο εξωτερικό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αμέσως μετά, κάποιοι εμπλεκόμενοι στη λίστα Λαγκάρντ είχαν εμφανιστεί και είχαν πληρώσει το σύνολο των φόρων και των προστίμων που τους είχαν καταλογιστεί για φοροδιαφυγή. 
​​
Η κατάθεση του κ. Φαλτσιανί θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε υποκλέψει τα στοιχεία των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών στην HSBC Γενεύης, ως υπάλληλος της συγκεκριμένης τράπεζας.

Έτσι, εκτιμάται ότι είναι σε θέση να γνωρίζει τις πρακτικές που ακολουθούνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την απόκρυψη μεγάλων ποσών και την αποφυγή της φορολόγησης τους.