Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Με το αγροτικό ανοίγει η αυλαία της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή



Έτοιμοι να δώσουν την πρώτη από τις πολλές κοινοβουλευτικές τους μάχες, εντός του 2017 εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η διαδικασία που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα έχει ως αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος της χώρας. Η πορεία της συζήτησης μάλιστα αναμένεται να δώσει τον ευρύτερο τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η γκάμα των θεμάτων ανοίγει με τους πολιτικούς αρχηγούς να επιχειρούν να διαμορφώσουν τη δική τους ατζέντα.

Σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, τη συζήτηση που τέθηκε υπό το πρίσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων οι οποίες- όπως αναφέρει το αίτημα της κ. Γεννηματά- έχουν αυξήσει το κόστος λειτουργίας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, θα ανοίξει ο πρωθυπουργός όπου και θα τοποθετηθεί για περίπου 25 λεπτά της ώρας (οι χρόνοι πάντα είναι ενδεικτικοί καθώς στην πράξη είναι αυξημένοι). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων ανάλογα με τη κοινοβουλευτική τους δύναμη, για περίπου 20 λεπτά της ώρας, ενώ χρόνο ομιλίας διαθέτει και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου. Ακολουθεί κύκλος δευτερομιλιών στο μισό περίπου του χρόνου, με τον κ. Τσίπρα να διατηρεί δικαίωμα σύντομης (πεντάλεπτης) τριτολογίας προκειμένου να κλίσει τη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί πως οι προ ημερησίας συζητήσεις δεν έχουν τον χαρακτήρα νομοσχεδίων ούτε κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά ενημέρωσης, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές σε κάθε είδους αντιπαραθέσεις, τόσο πολιτικές όσο και προσωπικές.

Στα ενδιαφέροντα πάντως της πρώτης αυτής κοινοβουλευτικής συνάντησης, καταγράφεται η αύξηση του χρόνου ομιλίας της Φώφης Γεννηματά κατά πέντε λεπτά, λόγω του ότι προκάλεσε τη συζήτηση αλλά και το γεγονός ότι  ο κ. Θεοδωράκης θα κληθεί να τοποθετηθεί τελευταίος λόγω της μείωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης του Ποταμιού (η ΕΚ διαθέτει πλέον περισσότερους βουλευτές).