Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 -

Λίστα Μπόργιανς: Περισσότερες από χίλιες δικογραφίες έχουν σταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥΠάνω από 1.000 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από την  λίστα Μπόργιανς και άλλες 191 δικογραφίες από την λίστα Λαγκάρντ.  Οι δικογραφίες  έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και τ’ αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ, επισήμανε ο  οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.
          
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 15/7/2016, έχουν σχηματιστεί 191 δικογραφίες οι οποίες αφορούν  πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ και έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Από αυτές τις δικογραφίες έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 810 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.
          
Ως προς τις δικογραφίες των 65 CD, έχουν σχηματιστεί 284 δικογραφίες,  ίσως  και περισσότερες, και έχουν και αυτές  επίσης διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελεγκτικές δικογραφίες.
                   
 Από τις δικογραφίες αυτές, σύμφωνα με το οικονομικό εισαγγελέα,  «έχουν περαιωθεί 36 τον αριθμό, γιατί μέχρι τον Απρίλιο του 2016 είχαμε μόνο ένα τμήμα, το οποίο είχε 18 άτομα και  έχει καταλογισθεί το ποσό των 99 εκατομμυρίων  ακόμα και με αυτή την περαίωση των 36 υποθέσεων». Και προσέθεσε:
                    
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, οι υποθέσεις που αφορούν ΑΦΜ, που είναι 1.300.000, αν μπορούσε να γίνει με κάποιο συντονισμό και με κάποιο τρόπο, εννοώ δηλαδή διαδικασίες διαφορετικές από αυτές που γίνονται κ.τλ., θα είχαν πολύ περισσότερες υποθέσεις και θα είχαν πολύ περισσότερα έσοδα έρθει στο Δημόσιο.
                   
Όσον αφορά τις δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς και της λίστας των ομολόγων οι οποίες διερευνώνται παράλληλα, έχουν σχηματιστεί πάνω από 1.000 δικογραφίες και αυτές έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και τ’ αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ».

          
Βέβαια εξέφρασε την απορία ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του  «δημιουργούν αμέτρητο αριθμό δικογραφιών, ταυτοποιούν πρόωρα κ.τλ., γεννάται το ερώτημα «το οποίο με βασανίζει και αυτό που με τρομάζει, είναι πώς και πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων» και συνέχισε:
                    
«Γιατί αντιλαμβάνεστε, ότι εμείς αφού διενεργούμε την προκαταρκτική, διαβιβάζουμε την ποινική δικογραφία για το φορολογικό έλεγχο ο οποίος αποτελεί τη βάση και για το ξέπλυμα χρήματος γιατί τ’ αδικήματα βασικά τα οποία είναι για κάθε περίπτωση, είναι το βασικό αδίκημα η φοροδιαφυγή, και το ξέπλυμα χρήματος. Άρα μας είναι απαραίτητο προηγουμένως να διενεργηθεί ο φορολογικός έλεγχος και να τελειώνει όσο γίνεται πιο γρήγορα».