Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Λαγκάρντ: Το ασφαλιστικό της Ελλάδας πάει κατευθείαν στα βράχια



Σταθερή στη θέση της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων παραμένει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό, η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην ελάφρυσνη του χρέους» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο συνέδριο Women in the World στη Νέα Υόρκη.

Για το χρέος ειδικότερα, διευκρίνισε πως η ελάφρυνση θα μπορούσε να προέλθει από την παράταση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση των επιτοκίων.

«Έχουμε εξ αρχής πει δύο πράγματα» τόνισε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος της είναι πολύ μεγάλο».

Αν και τόνισε ότι από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ελπίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει πρόοδος στην ελληνική υπόθεση.

Επίσης ζήτησε από τους Ευρωπαίους να είναι «λογικοί» για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα και τόνισε ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν οι ωριμάνσεις και να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα οι χώρες-μέλη Ευρωζώνης.

Η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να σχολιάσει το θέμα της υποκλοπής της συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, ένα θέμα το οποίο την έχει θυμώσει πάρα πολύ.