Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κυρ. Μητσοτάκης σε Σι Τζινπίνγκ: Ο δρόμος που ανοίγουμε θα γίνει λεωφόρος



«Στην Αθήνα επιβεβαιώνεται αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σανγκάη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι θερμότερες από ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις πρώτες κουβέντες του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη και η συνεργασία των δύο χωρών ανοικτή σε πολλούς νέους και παραγωγικούς ορίζοντες. Όπως σημείωσε, οι δύο λαοί είναι φορείς σπουδαίων πολιτισμών και τώρα αναλαμβάνουν τον σπάνιο και πολύτιμο ρόλο να μεταγγίσουν Δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας, να οδηγήσουν σε ειρηνικές απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είχαν μία άκρως παραγωγική συζήτηση για τα διεθνή και τα διμερή θέματα.

«Εξέφρασα την εκτίμησή μας για τη στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση. Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, τώρα που ανακτά πρωταγωνιστική θέση, θα διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους. Αυτό σηματοδοτεί η υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο δρόμος που ανοίγουμε, σύντομα θα γίνει λεωφόρος». 

Ακόμη, μίλησε για την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσουν με τον Κινέζο Πρόεδρο στην Cosco, προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της επένδυσης μετά και την έγκριση του master plan. «Κοινός μας στόχος είναι ο Πειραιάς να μη γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά της Ευρώπης» υπογράμμισε και παράλληλα καλωσόρισε στην Αθήνα την ίδρυση γραφείων της China Development Bank και της ICBC, καθώς και το άνοιγμα υποκαταστήματος της Bank of China.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έθεσαν τον στόχο το 2021 να φτάσουν τους 500.000 οι Κινέζοι επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών, το πρόγραμμα μορφωτικής συνεργασίας, τις συμφωνίες μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες έλκονται από τη γοητεία της γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού, ενώ η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε μεγάλα πανεπιστήμια της Κίνας.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο για την πρωτοβουλία 17+1, Επίσης, χαιρέτισε την προστασία έξι σημαντικών εθνικών προϊόντων από τη φέτα και το λάδι μέχρι τη μαστίχα Χίου και τα κρασιά. «Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας. Από τα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και το μάρμαρο, μέχρι τους Έλληνες προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού», τόνισε.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Κινέζο Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «η παρουσία μου στη Σαγκάη, αλλά και η δική σας στην Ελλάδα σηματοδοτούν νέα εποχή στις σχέσεις μας». Xαρακτήρισε την Κίνα όχι απλώς μεγάλη δύναμη, αλλά μια χώρα που κατέκτησε πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό και οικονομικοπολιτικό ρόλο.