Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κοτζιάς: Σημειώθηκε πρόοδος αλλά έχουν μείνει τα "δύσκολα" θέματα



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ  στην Αχρίδα, με τους δύο να κάνουν κοινές δηλώσεις για την πρόοδο των σημερινών επαφών αλλά και τα «δύσκολα», όπως τα χαρακτήρισαν, ζητήματα που απομένουν. Το κλίμα που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των δύο υπουργών ήταν πως σημειώθηκε πρόοδος αλλά τα πιο δύσκολα θέματα τα έχουν ακόμα μπροστά τους.

«Κάθε φορά που συναντιόμαστε έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση» είπε ευχαριστώντας τον υπουργό της πΓΔΜ ο Νίκος Κοτζιάς.

Ευχαρίστησε τους διπλωμάτες και των δύο κρατών, τους ειδικούς και τους καθηγητές, «που έχουν κάνει σοβαρές προόδους στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει, ιδιαίτερα όλο αυτό το πλαίσιο κοινής ανάπτυξης συνεργασιών αλλά και στο πολύ σοβαρό για μας ζήτημα του αλυτρωτισμού», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. «Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε σήμερα θετικά και πάντα ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, εύκολα. Βέβαια τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας και ο Νικόλας κι εγώ» συνέχισε, «προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».

Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε και νέα συνάντησή του με τον Ντιμιτρόφ το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, στη Θεσσαλονίκη στις 2-3 Μαΐου στη Διαβαλκανική Σύνοδο.

Για «πολύ καλές συζητήσεις» μίλησε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, σημειώνοντας πως συζήτησαν για όλα τα ερωτήματα που εμπεριέχονται στο θέμα της ονομασίας. «Για κάποια ερωτήματα υπάρχει πρόοδος»

«Συζητήσαμε για πρώτη φορά για το χρονικό πλαίσιο και για τα βήματα εφόσον προκύψει συμφωνία, ήταν μία συζήτηση με μεγάλη κατανόηση και το βασικότερο μέλημά μας να υπάρξει η επίλυση που επιθυμούμε» πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίας, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη σχεδόν συμφώνησαν στο κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

«Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας, η διαδικασία συνεχίζεται» τόνισε «έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική συνάντηση, θα είμαστε σε επαφή τις επόμενες ημέρες και μόλις έχουμε κάτι συγκεκριμένο για το επόμενο βήμα θα σας ενημερώσουμε».