Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Κόκκινη» κάρτα από τις αγορές - «Έσπασε» και το 4,6% το 10ετές ελληνικό ομόλογο



Επιπλοκές που δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο στην ίδια την οικονομία προκαλεί το μπαράζ των ρευστοποιήσεων που οδηγεί την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πάνω απ' το 4,6% και το Γενικό Δείκτη του ΧΑ να κινδυνεύει να χάσει και τις 700 μονάδες.

Περίπου 15 μέρες μετά την περιβόητη έξοδο απ' τα μνημόνια με τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης οι αγορές ουσιαστικά βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στο σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα καθώς το κόστος δανεισμού καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια νέας δοκιμαστικής ομολογιακής έκδοσης, όπως είχε προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα. Παράλληλα δημιουργεί νέες πιέσεις στην προσπάθεια μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος χρηματοδοτικών γραμμών που κατάφεραν να ανοίξουν την τελευταία διετία μέσω των Κεφαλαιαγορών.

 

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, στο επίκεντρο παραμένει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση, όπως αποτυπώνεται στο sell off των μετοχών τους κατά τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης υπονομεύει τις «γέφυρες» που έχουν χτίσει οι τράπεζες με τις αγορές τον τελευταίο χρόνο θέτοντας εν αμφιβόλω οποιαδήποτε σκέψη για άντληση ρευστότητας μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων , πιέζοντας ακόμα χαμηλότερα τις τιμές στα προς πώληση χαρτοφυλάκια NPLs και αυξάνοντας το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου προσεγγίζει το 4,67% όταν στις 21 Αυγούστου, ημέρα λήξης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ήταν στο 4,22% και στις 9 Αυγούστου η απόδοση παρέμενε κάτω απ' το 4%. Ο στόχος ώστε να ανοίξει ο δρόμος δοκιμαστικής έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου και να γινόταν το πρώτο βήμα για επιστροφή σε μια «ομαλοποιημένη» χρηματοδοτική κατάσταση ήταν μία απόδοση γύρω στο 3,5%...

 

mews
Ανάλογη είναι η εικόνα στο σύνολο των ελληνικών χρεογράφων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να έχει προσεγγίσει πλέον το επίπεδο του 3,7%.

omologa05092018b

Την ίδια ώρα ο τραπεζικός κλάδος στο ΧΑ έχει δεχθεί σφυροκόπημα με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης FTSE απ' τις 815,11 μονάδες που είχε βρεθεί στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 9ης Αυγούστου να βρεθεί την 21η Αυγούστου στις 698 μονάδων και σήμερα να κινείται στην περιοχή των 648 μονάδων...

Η παροχολογία της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο β' τρίμηνο σε συνδυασμό με τις αναταράξεις που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και στις αναδυόμενες αγορές με την εν εξελίξει προσπάθεια απόσυρσης Κεφαλαίων δημιουργούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τη χώρα μας. Κάτι για το οποίο προειδοποιεί εξάλλου σήμερα ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ δηλώνοντας μέσω της Καθημερινής ότι θα είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα να πείσει τις αγορές απ' ότι ήταν για τους τροϊκανούς. Παράλληλα ζητά η χώρα να συνεχίσει απαρέγκλιτα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.