Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Κοινές δηλώσεις Κ.Μητσοτάκη-Ν.Τουσκ: «Συνεχίζουμε τη στήριξη στην Ουκρανία»Κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλτ Τουσκ έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «είμαστε στον τρίτο χρόνο της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε τη σθεναρή στήριξη προς την Ουκρανία οικονομικά αλλά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί».

Όπως είπε ο Κ.Μητσοτάκης «η Ε.Ε. έχει υπάρξει ιδιαιτέρως ενωμένη στην στήριξη προς την Ουκρανία, κάτι που δεν περίμενε η Ρωσία» και πρόσθεσε: «Έχουμε ξεμπλοκάρει χρηματικά ποσά για τα επόμενα χρόνια αλλά και παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Στηρίζουμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε ρωσικά χρήματα που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά θα πρέπει να είναι νομικά σίγουρο για να μην αμφισβητηθεί στο μέλλον».

 
 Ο Ν.Τουσκ υποστήριξε ότι πρέπει «να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια σε ό,τι αφορά το ουκρανικό. Δεν θέλω να είμαι Κασσάνδρα αλλά αυτός ο πόλεμος είναι μέρος της πραγματικότητάς μας».

Ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μας» και πρόσθεσε: «Πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη χρήση κοινού δανεισμού που θα δημιουργήσει ευρωπαϊκό ταμείο για τις ανάγκες για θέματα ασφάλειας».

Κοινή δράση για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι Ελλάδα και Πολωνία έχουν κοινές αρχές και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας γιατί είναι σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αναγνωρίζουμε τη σημασία των εξωτερικών συνόρων», θέση στην οποία συμφώνησε ο Ν.Τουσκ αναφέροντας: «Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να προστατεύουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορα τους».

«Είμαστε καλό δίδυμο συνεργασίας», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός και πρόσθεσε. «Μετά τις ευρωεκλογές μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Βασίζομαι σε μεγάλο βαθμό στην ελληνο-πολωνική συνεργασία».

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους Πολωνούς επισκέπτονται την χώρα μας αναφέροντας ότι ξεπερνούν το 1 εκατ. και κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας να επισκεφθούν την Ελλάδα.