Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 -

Κατρούγκαλος: Να μην επαναλειφθούν οι ατυχείς δηλώσεις Ζάεφ«Είμαστε προφανώς στρατευμένοι στο να περάσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζοραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε: «Υπήρξαν ορισμένες ατυχείς δηλώσεις, που ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Έδωσαν όμως και την ευκαιρία να δούμε ξανά τι λέει η συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει --scripta manent. Νομίζω, ως θετικό στοιχείο δεν πρέπει να συγκρατήσουμε μόνο ότι οι δηλώσεις αυτές εξηγήθηκαν εκ των υστέρων, ούτως ώστε να μην αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας για το τι λέει η συμφωνία, αλλά κυρίως καταλάβαμε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι που τελειώνει κάθε δυνατότητα αλυτρωτισμού της άλλης πλευράς, ότι δεν δίνεται δυνατότητα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας. Αυτό λέει η συμφωνία και ακριβώς επειδή αυτό λέει η συμφωνία έγιναν και οι μεταγενέστερες δηλώσεις, που αποκατέστησαν την πραγματικότητα»,  δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm»,

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ζάεφ στο εσωτερικό της Ελλάδας και την προοπτική κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον έλθει στην ελληνική βουλή τόνισε πως «δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα περάσει», εκτιμώντας και ότι μετά από μία αμφιταλάντευση που φάνηκε να υπάρχει από το Ποτάμι, «οι διευκρινίσεις που έδωσαν, όπου επαναλαμβάνουν την αρχική τους θετική στάση, πρέπει να θεωρηθούν θετικές», ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση του κυβερνητικού εταίρου σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε τη θέση του, έχει πει από την αρχή για την αντίθεσή του στη συμφωνία, χθες προσδιόρισε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποσυρθούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, άρα και από εκείνη την πλευρά έχουμε καθαρά μηνύματα».

Σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου της ΝΔ από το βήμα της Βουλής σε ανταλλαγή των μειώσεων στις συντάξεις με το Σκοπιανό ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Ήταν εντελώς απαράδεκτη η δήλωση συσχετισμού δυο διαφορετικών και εντελώς ανόμοιων πραγμάτων [...] Ποτέ δεν είχαν σχετιστεί τα θέματα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι έχει αναβαθμιστεί ιδιαίτερα η θέση της χώρας μας μετά την επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν ήταν καθοριστικό στοιχείο, ειδικά για το ζήτημα των συντάξεων».

«Δεν μπορείς να κάνεις το ψέμα σημαία της πολιτικής σου και να πιστεύεις ότι αυτό δεν θα έχει συνέπειες», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι «προφανώς θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, που έχουν γνώση, να βεβαιώσουν την πραγματικότητα, ακριβώς γιατί δεν πρέπει να είναι το ψέμα αυτό που κατευθύνει την πολιτική συζήτηση».

Ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και της αντισυγκέντρωσης που οργανώνεται για το μακεδονικό ο αν. υπουργός παρότρυνε «να διαβάσουμε όλοι οι Έλληνες τη συμφωνία των Πρεσπών και να αντιληφθούμε ότι κι αυτή είναι ένα βήμα σε μία νέα εποχή για τη χώρα μας, μια εποχή που ξεκινά με το τέλος των μνημονίων και που βεβαιώνει ότι η Ελλάδα πιο δυνατή, με την κοινωνία όρθια αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του περιβάλλοντός της όχι φοβικά, αλλά θέλοντας να είναι μία πρωταγωνιστική δύναμη».

«Οι αντισυγκεντρώσεις», πρόσθεσε, «ειδικά στη Θεσσαλονίκη φέρνουν πολύ θλιβερές και μαύρες αναμνήσεις από τη δολοφονία Λαμπράκη» και «πρέπει να υπάρχει σύγκρουση των ιδεών, πρέπει να υπάρχει σύγκρουση των πολιτικών απόψεων, αλλά αυτό ποτέ δεν πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο που να επιδιώκεται η φίμωση της άλλης φωνής».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκφράζεται έντονη ανησυχία «σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών» ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρίνισε, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm»:

«Θέλουμε και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις να είναι καλές και να λύνουμε τα μεταξύ μας προβλήματα και είμαστε θετικοί με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά με μια προϋπόθεση, να σέβεται η γειτονική χώρα και τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει ενόψει της ευρωπαϊκής της προοπτικής και προφανώς να σέβεται και τα δικαιώματα της μειονότητάς μας. Αυτό που έγινε, μία επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας των ανθρώπων της μειονότητάς μας στην Αλβανία, είναι κάτι που δεν μπορούσε να μείνει χωρίς απάντηση. Δόθηκε εγκαίρως και νομίζω με τον τρόπο που έπρεπε από το υπουργείο Εξωτερικών. Προφανώς δεν θα μείνουμε στις δηλώσεις, προσδοκούμε ότι θα γίνουν τα αναγκαία βήματα, ούτως ώστε και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων της μειονότητας και προφανώς να μην προχωρήσει η γειτονική χώρα σε ένα βήμα που είναι αντίθετο στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».