Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Και στην μέση η Ελλάδα: Ανησυχία στην Αθήνα μήπως πληρώσει την ολλανδο-τουρκική κόντρα με το προσφυγικό



Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να πληρώσει η χώρα μας την ένταση Τουρκίας- Ολλανδίας με το …προσφυγικό!

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, άλλωστε, αναμένεται να κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο έως το δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 16 Απριλίου, αλλά και τον εκλογικό κύκλο σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται απολύτως κερδισμένος στο εσωτερικό της χώρας του από τις επιθέσεις που δέχεται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από τη συμπεριφορά του Βερολίνου.

«Και παντού να έκανε συγκεντρώσεις, τόσες ψήφους από όσες του φέρνει η Ολλανδία, δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει» τονίζει χαρακτηριστικά στο Real.gr ανώτερη κυβερνητική διπλωματική πηγή στην Αθήνα.

Από την πλευρά του δε ο ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε χρησιμοποιεί την ένταση με την Άγκυρα ώστε να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα του ενόψει των εκλογών της Τετάρτης.

Οι Βρυξέλλες, πάντως, εντείνουν την ένταση με την Τουρκία και σε άλλα θέματα, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του Γιοχάνες Χαν ότι η Τουρκία δεν κινείται προς την ενταξιακή κατεύθυνση, αλλά, ουσιαστικά, έχει αντίθετη φορά.

Η Αθήνα ανησυχεί για το ενδεχόμενο η ευρωτουρκική κρίση να έχει επιπτώσεις στη χώρα μας με απελευθέρωση προσφυγικών ροών από την Άγκυρα ή με αύξηση των ρητορικών τόνων για το Κυπριακό. Οι πιθανότητες να στείλει για μερικές έστω ημέρες ένα τέτοιο μήνυμα προς την Ευρώπη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μικρές, πλην όμως υπαρκτές.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες ότι δεν θα συμβεί αυτό καθώς μια τέτοια κίνηση θα αποτελεί αιτία πολέμου με το Βερολίνο, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εκβιάζει την Άγκυρα με την κακή κατάσταση της οικονομίας της και με εκθέσεις μεγάλων τραπεζών ή οίκων αξιολόγησης.

Επιπλέον μπροστά βρίσκονται και οι συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας, με την καθυστέρηση της οποίας ή με την αρνητική τροπή της η Άγκυρα θα απολέσει δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που δεν αντέχει η ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της…