Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η ενόχληση του Στέιτ Ντιπάρτεμντ στο βέτο της Αθήνας για την ιρανική τράπεζα Saderat



Η ιρανική τράπεζα Bank Saderat παραμένει στην λίστα των ΗΠΑ ως ύποπτη για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και οι κυρώσεις εναντίον της εξακολουθούν να ισχύουν.

Αυτό σχολίασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΑΝΤ1 απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal  στο οποίο αναφερόταν ότι η  Ελλάδα αγνόησε την πίεση από την Ουάσινγκτον και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών τον προηγούμενο μήνα και άσκησε βέτο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανανεώσει τις κυρώσεις στη μεγαλύτερη τράπεζα του Ιράν.

Η δήλωση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρμτμεντ έχει ως εξής:

“Είμαστε ενήμεροι για τη διαγραφή της Bank Saderat του από την λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Bank Saderat παραμένει όπως έχει οριστεί  στον κατάλογο SDN (Specially Designated Nationals List, Εθνικός Κατάλογος Ειδικά Χαρακτηρισμένων Ατόμων). Οι δευτεροβάθμιες αμερικανικές κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν. O αποχαρακτηρισμός από την ΕΕ δεν επηρεάζει τον χαρακτηρισμό των ΗΠΑ και οι συνέπειες της θα συνεχίσουν να επισυνάπτονται στις συναλλαγές με την Bank Saderat.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχεδίο Δράσης (JCPOA), εφ 'όσον το Ιράν συνεχίζει να διατηρεί τις δικές του δεσμεύσεις  βάσει της συμφωνίας. Εμείς δεν θα εμποδίσουμε τις ιρανικές επιχειρήσεις που έχουν άδεια να λειτουργούν σε συνέχεια της Ημέρας Εφαρμογής (Implementation Day) του JCPOA, συμπεριλαμβανομένων  και των δοσοληψιών με ιρανικές τράπεζες που δεν παραμένουν στη λίστα του SDN.

Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν  τις  ιρανικές δραστηριότητες εκτός του πεδίου εφαρμογής του JCPOA, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Ιράν για την τρομοκρατία και άλλες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στην περιοχή."

Σύμφωνα με το χθεσινο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η απόφαση για την Bank Saderat, εν μέρει κρατική τράπεζα η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο τραπεζικό δίκτυο του Ιράν και κατηγορείται από τις ΗΠΑ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ήρθε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως δήλωσαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να ξαναχτίσει στενές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν μετά τη συμφωνία της Τεχεράνης τον Ιούλιο του 2015 να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι "η κίνηση αυτή είναι δυνητικά ριψοκίνδυνη για την Ελλάδα, η οποία θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου προειδοποίησε τον προηγούμενο χρόνο ότι εταιρείες που συνεργάζονται με την Saderat ενδεχομένως να αποκλειστούν από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Το 2007, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Saderat ως χρηματοδότη τρομοκρατικών οργανώσεων για φερόμενες ενέργειες διοχέτευσης χρημάτων σε οργανώσεις όπως η Hezbollah, η Hamas και άλλες ομάδες που η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατικές. Η κυβέρνηση του Ιράν έχει αρνηθεί οιασδήποτε ανάμιξη της Bank Saderat και άλλων οργανισμών σε χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Tον  περασμένο Απρίλιο δικαστήριο της Ε.Ε. δέχτηκε την προσφυγή  της τράπεζας κατά των κυρώσεων της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι η Ένωση των 28 κρατών είχε παρουσιάσει ανεπαρκή στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η Saderat διενεργούσε παράνομες δραστηριότητες. Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για έξι μήνες με βάση μια τροποποιημένη κατηγορία, ενώ η εν λόγω περίοδος έληξε στις 22 Οκτωβρίου. Καθ’ όλη την περίοδο αυτή, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν και μετά τον Οκτώβριο, αναζητώντας νέες αποδείξεις ότι η Saderat συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες.

Ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ε.Ε. να δημιουργήσει μια νέα προσφυγή, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν έτοιμες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους. Η Ελλάδα ήταν η μόνη που αντιτέθηκε στην κίνηση πατώντας ουσιαστικά στην απόφαση του ευρωπαικού δικαστηρίου. "Υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και πρέπει να γίνει σεβαστή", εξήγησε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. "Υπήρχαν πολύ σαφείς οδηγίες από την Αθήνα να τεθεί μπλόκο", είπε ένας δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος στην WSJ.

Oπως ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, η  απόφαση της Ελλάδας ήρθε παρά την παράκληση των ΗΠΑ για διατήρηση των κυρώσεων. Ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα συνεργαζόταν με τις κυβερνήσεις της ΕΕ ώστε να ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αρχίσουν να εργάζονται και πάλι με τις ιρανικές επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται πλέον σε κυρώσεις, αυτό δεν ίσχυε και για την Saderat.

Τα μέλη του Κογκρέσου που έχουν στενούς δεσμούς με την ελληνική κυβέρνηση παρενέβησαν με τη σειρά τους καθώς δόθηκε προειδοποίηση στην Ελλάδα πως θα μπορούσε να πληρώσει ένα τίμημα, εάν επέτρεπε στην Saderat, το γραφείο της οποίας στην Αθήνα έκλεισε μετά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ στο Ιράν, να αρχίσει και πάλι τη δραστηριότητά της. Ωστόσο, υπήρξαν και πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνουν Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι. Η Ελλάδα, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς πελάτες του Ιράν πριν την επιβολή κυρώσεων για τα πυρηνικά, έδειξε προθυμία να οικοδομήσει πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τεχεράνη στον απόηχο της συμφωνίας για τα πυρηνικά, υπό την κυβέρνηση Τσίπρα.