Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Φωτιές: Οκταπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις



Μολονότι ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν μικρός, η καταστροφική ανικανότητα του επιτελικού κράτους οδήγησε στον πολλαπλασιασμό των καμένων εκτάσεων

Αμείλικτα είναι τα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής έτσι όπως καταγράφονται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), μολονότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή, αποποιούμενος κάθε ευθύνης, κρύφτηκε πίσω από τον χαρακτηρισμό «πύρινη επίθεση» και την κλιματική κρίση, χυδαιολογώντας και πάλι με τη συμφορά του 2018 στο Μάτι.

Έως το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Αυγούστου είχαν μετατραπεί σε αποκαΐδια 1.278.070 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, μαζί και το βιος εκατοντάδων πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι οκταπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρο της έκτασης των καμένων της τελευταίας δωδεκαετίας (2008 - 2020), η οποία ήταν 174.540 στρέμματα όταν ακόμη δεν έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος. Η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και χωρών στη βόρεια γειτονιά μας και ανταγωνίζεται στην καταστροφή την Ιταλία, με καμένα έκτασης 1.525.030 στρεμμάτων (συν 246.960 στρέμματα).

Τρίτη με διαφορά είναι η Ισπανία, με σχεδόν τετραπλάσια γεωγραφική έκταση σε σχέση με τη χώρα μας και 679.770 στρέμματα και ακολουθεί η Γαλλία με 300.780 στρέμματα. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία με 241.290 στρέμματα, χώρα η οποία είχε δοκιμαστεί ιδιαίτερα το 2017 από δασικές πυρκαγιές και φαίνεται το τότε πάθημα να έγινε μάθημα, καθώς ο μέσος όρος των καμένων της δωδεκαετίας 2008 - 2020 ήταν 1.157.230 στρέμματα. Ακολουθούν στα βόρειά μας η Ρουμανία με 218.150 στρέμματα και η Κροατία με 88.290 και μέσο όρο δωδεκαετίας 136.950 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

Σημειώνεται ότι οι καμένες περιοχές που χαρτογραφούνται στο EFFIS αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο περίπου το 80% της συνολικής έκτασης που καίγεται από τις πυρκαγιές, καθώς χαρτογραφούνται μόνο πυρκαγιές μεγαλύτερες από 300 στρέμματα.

Άρα, μικρότερες εκτάσεις μένουν εκτός καταγραφής του συστήματος. Η πορεία στην αύξηση της έκτασης των καμένων καταγράφεται αναλυτικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια στις 20 Μαΐου, πρώτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, να κάνει κάρβουνο 78.300 στρέμματα χωρίς να προβληματίσει καν τους κυβερνώντες...

Τότε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, την ολιγωρία και την απουσία σχεδίου πρόληψης, ισχυριζόταν πως η εκδήλωση της πυρκαγιάς έγινε εκτός αντιπυρικής περιόδου. Μετά ξεκίνησε τις εργολαβίες καθαρισμού αντιπυρικής προστασίας ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές στα μέσα Ιουνίου, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ερήμην της Δασικής Υπηρεσίας και του καθ' ύλην αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά στο δάσος της Κουκουναριάς και στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου... Γεγονός που οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα σε παραίτηση και καταγγελία στην Κομισιόν. Από τις 29 Ιουλίου, με 134.000 στρέμματα καμένα, άρχισε ο κατήφορος εις βάρος του φυσικού πλούτου της χώρας. Στις 5 Αυγούστου η έκταση των καμένων εκτοξεύτηκε στα 1.162.530 στρέμματα...

Μικρός ο αριθμός των πυρκαγιών, κόντρα στο κυβερνητικό «φούσκωμα»

Άλλο ένα στοιχείο από τις καταγραφές του ΕFFIS για τον αριθμό των πυρκαγιών δείχνει ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, μολονότι στον καθημερινό μονόλογο τόσο του Ν. Χαρδαλιά όσο και του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη για την πορεία της εξέλιξης των πυρκαγιών η εισαγωγή αφορούσε το πλήθος των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση της Τετάρτης για τις δασικές πυρκαγιές υποστήριξε επί λέξει: «Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1.299 πυρκαγιές, σχεδόν 60 την ημέρα, και πολλές προϊόν εμπρησμού». Για φέτος έως και τις 26 Αυγούστου το Ευρωπαϊκό Σύστημα καταγράφει αριθμό πυρκαγιών μόλις 69 έναντι 30 του μέσου όρου της περιόδου 2008 - 2020 (υπερδιπλασιασμός του αριθμού τους). Προφανώς η έκταση της καταστροφής συνδέεται με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών, π.χ. στα Βίλια χρειάστηκαν εννέα ημέρες για την κατάσβεση ως αποτέλεσμα των... επιτυχημένων παρεμβάσεων και του συντονισμού του επιτελικού κράτους!

Επιπρόσθετα, ως προς τον αριθμό των πυρκαγιών για φέτος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση. Πρώτη είναι η Ιταλία με 668 πυρκαγιές, δεύτερη η Ισπανία με 251 και Τρίτη η Γαλλία με 205. Ακολουθούν Πορτογαλία με 163, η Ρουμανία με 79 και έβδομη η Κροατία με 62...

Στα αζήτητα η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΑΥΓΗ της Τετάρτης 25 Αυγούστου η Αντ. Καραδόντα, δασοπόνος MSc, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε άρθρο της με τον τίτλο «Δεν είναι η έλλειψη των πυροσβεστικών μέσων... Η απουσία της επιστήμης είναι...» εύστοχα εστίασε στο εξής: «Στις δράσεις που περιλαμβάνονται στο ταμείο ανάκαμψης μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι προβλέπονται περί τα 800 εκατ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία. Επιπλέον, προβλέπεται η δαπάνη 330 εκατ. ευρώ για την αγορά οκτώ (8) αεροσκαφών τύπου Canadair CL 515. Και φυσικά, όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει καμία πρόβλεψη για έργα πρόληψης».