Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Φόρος σε όσους αγοράζουν κατοικίδια. Τι προβλέπει ο νέος νόμος



Ειδικό τέλος για την αγορά κατοικιδίου αλλά και βαριά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων θα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα χρησιμοποιούνται για να συντηρούν οι δήμοι τις δομές φιλοξενίας και περίθαλψης για τα αδέσποτα ζώα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου, ενώ από την πληρωμή του εξετάζεται να εξαιρούνται όσοι υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσοι χρειάζονται τα ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσοι αγοράζουν στειρωμένο ζώο και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Επιπλέον εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα.

Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από προδιαβούλευση συνολικά 6 μηνών. Βασικός στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα βαριές κυρώσεις σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη, των δεσποζόμενων ζώων τους.

Οι αλλαγές ωστόσο δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες ζώων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ.

Για τα ζώα εισαγωγής που θα διατεθούν προς πώληση, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ευζωίας και ιχνηλασιμότητας, από τη γέννηση του, τη μεταφορά του στην Ελλάδα και την πώληση του από δομές που εξασφαλίζουν επαρκή χώρο ενδιαίτησης.