Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022 -

FAZ: Προ των πυλών της εξόδου από τη διαδικασία ελέγχου υπερβολικού ελλείμματοςΣτην επικείμενη απαλλαγή της Ελλάδας από τη διαδικασία ελέγχου λόγω του υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος αναφέρεται σε ρεπορτάζ της από τις Βρυξέλλες η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «σύμφωνα με την περιγραφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ε.Ε. τερμάτισε την τρέχουσα διαδικασία για το έλλειμμα κατά της Ελλάδας».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε σχετική δήλωση του κ. Σόιμπλε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Ωστόσο, όπως γράφει η FAZ επικαλούμενη ευρωπαίους διπλωμάτες, η δήλωση Σόιμπλε «δεν είναι εντελώς ακριβής».

Όπως διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές προς την εφημερίδα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απλά ενημέρωσε τους υπουργούς ότι σκοπεύει να υποβάλει πρόταση εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αύριο (Τετάρτη) στο Κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε.

Όπως γράφει η FAZ, «αυτή η πρόταση θα ήταν το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της διαδικασίας που άνοιξε πριν από οκτώ χρόνια κατά της Ελλάδας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αναγγελία για τερματισμό της διαδικασίας δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2016 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα αισθητά κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.