Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ευκλ. Τσακαλώτος: Από τον Ιούνιο άλλαξε το κλίμα



«Στιγμή καμπής» χαρακτήρισε το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τόνισε πως «έχουμε αξιοπιστία ως κυβέρνηση».

Μιλώντας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην Πάτρα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου «περιγράφηκε με αρκετή σαφήνεια, το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και το πώς θα γίνει η συζήτηση για το χρέος».

 

Όπως συμπλήρωσε, «από εκείνη τη στιγμή άλλαξε εντελώς το κλίμα στο εξωτερικό και τις προσδοκίες που είχαν για το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, ξαναβγήκαμε πριν από τα Χριστούγεννα για μία αλλαγή ομολόγων, και όλα αυτά βοηθούν στις μελλοντικές εξόδους».

Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι «το δεύτερο που έγινε μετά από το Eurogroup του Ιουνίου, ήταν ότι φτάσαμε στον στόχο που είχαμε για το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Μας κατηγορούν ότι επίτηδες πάμε παραπάνω το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο λόγος που πάντα πηγαίνουμε καλύτερα, είναι ότι οι θεσμοί υποεκτιμούν πάντα τι ποσό θα φέρει το κάθε μέτρο και από την άλλη μεριά δεν πιάνουν τα μη παραμετρικά μέτρα», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ.

Επανέλαβε εξάλλου ότι έχουν βελτιωθεί οι οικονομικοί δείκτες, ενώ είπε επίσης ότι «χρειαζόμαστε μία δική μας επενδυτική τράπεζα και να έχουμε επιλέξει τα δικά μας σχέδια για επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ανέφερε ότι «δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα, γι’ αυτό και μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει πρόβλεψη ύψους 3,5 δισ. ευρώ για μείωση των φόρων».