Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 -

Ερντογάν: «Ελπίζω ότι δεν θα ξαναδούμε dogfights στο Αιγαίο»! – Συμφώνησε ο Κ.Μητσοτάκης να μη γίνονται αναχαιτίσειςΙκανοποιημένος ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την επίσκεψή του στην Αθήνα όπως ανέφερε σε συνομιλία με Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής προς την Άγκυρα και όπως είπε ελπίζει να μην ξαναδεί «dogfights» στο Αιγαίο.

Για να μη ξαναδεί όμως θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο στην χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη «Φιλίας» μεταξύ των δύο κρατών, για την εξασφάλιση της καλής γειτονίας.

Προόκειται για ένα κείμενο 3 σελίδων, με αναφορές στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και την αποτροπή εχθρικών ενεργειών, που συντάχθηκε με την επιμέλεια του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η Διακήρυξη προτρέπει σε αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και κάνει ειδική μνεία στις αξίες και τις αρχές του ΟΗΕ, ενώ θα περιλαμβάνει ανταλλαγή επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα.

Επί της ουσίας πίσω από την Κοινή Διακήρυξη «Φιλίας» κρύβεται μια μυστική ατζέντα, με μια σειρά από παραχωρήσεις που θα κάνει η Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί το «θετικό κλίμα», για το οποίο κάνει λόγο η συμφωνία.

Η Ελλάδα παραιτείται από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 12 ναυτικά μίλια και μένει στα 6 ναυτικά μίλια, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Παράλληλα συμφώνησε να μην διεξάγει ασκήσεις και αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών μεταξύ 6 και 10 ν.μ. κάτι που σημαίνει πως αποδέχεται εν τη πράξει, πως τα χωρικά της ύδατα και ο εναέριος χώρος της θα οριοθετούνται όπως ακριβώς επιθυμεί η Άγκυρα.

Επίσης, συνεχίζεται η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.  

Η ικανοποίηση του Ρ.Τ.Ερντογάν πρέπει να μας ανησυχεί καθώς όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δήλωσε μετά την συνάντηση, «το επόμενο βήμα θα είναι η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Εάν ο Ερντογάν δεν προσδοκούσε ότι θα έχει άμεσα κέρδη δεν θα ήταν τόσο προσεκτικός σε όσα είπε στην Αθήνα για να φανεί «καλό παιδί».

Συγκεκριμένα για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και τα dogfights στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες.

Όσον αφορά τις αερομαχίες (dogfights) μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: “Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε”.

Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους.

Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή όπως η δική μας. Εμείς πλέον έχουμε αποκτήσει τη δυνατότητα να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα.

Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα.

Είμαστε μια χώρα που παράγει τις δικές της δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος.

Αυτή τη στιγμή δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε.

Η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Δουλεύουν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν από έξω τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν μια νέα λογιστική κόστους».