Κυριακή 07 Μαρτίου 2021 -
Συννεφιά

11 °C

Σήμερα, 7. Μαρτίου 2021

Επίκαιρη ερώτηση Κατερίνας Παπακώστα για τις εισφορές των Ελεύθερων ΕπαγγελματιώνΕπίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου με θέμα την καταβολή εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα θα πραγματοποιηθεί πρόσκαιρο πάγωμα ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου, έως ότου βρεθεί λύση για την εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως δύο εργοδότες και για τους μισθωτούς που χρησιμοποιούν και δελτίο παροχής υπηρεσιών. Εξετάζεται η μείωση των εισφορών στο 10% αντί του 26,95% του εισοδήματός τους.

Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει στην Ερώτηση, πως ενώ γίνεται προσπάθεια να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα, ο ν. 4387/2016 απειλεί χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργείται διαφορά μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργοδοτών, αφού πρέπει να βρεθεί λύση για τον επιμερισμό των εισφορών. Η Βουλευτής διαπιστώνει πως ο νόμος Κατρούγκαλου στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την κρυπτόμενη εργασία.

Βάσει αυτών, η Υπουργός ερωτάται πότε θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα που δημιουργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και με ποιό τρόπο θα πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που υπολείπονται μετά την καταβολή του 10%.