Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022 -

Ελεύθεροι αφήνονται πρόσφυγες και μετανάστες από κλειστές δομέςΕλεύθεροι αφήνονται σταδιακά πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνταν σε hot spot της Λέσβου και της Χίου, καθώς συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, αλλά οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει δεν έχουν εξεταστεί. 

Σύμφωνα με το Έθνος, η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνταν σε κλειστές δομές πήραν στα χέρια τους το λεγόμενο έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των δομών, αλλά όχι και να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου.

Στη Λέσβο, οι πρόσφυγες και μετανάστες υπό «διοικητικό περιορισμό» θα έχουν την εναλλακτική επιλογή της διαμονής στην ανοιχτή δομή του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.

Αντίθετα, στη Χίο, όπου οι ανοιχτές δομές είναι περιορισμένης δυνατότητας και ήδη κορεσμένες, ως μοναδική επιλογή φαντάζει η διανυκτέρευση στην κλειστή δομή της ΒΙΑΛ.