Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δωρεά χρυσού τρούλου από τον Ιβάν Σαββίδη σε εκκλησία στη Θεσσαλονίκη



Ένας επίχρυσος τρούλος, δωρεά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, κοσμεί πλέον την οροφή της εκκλησίας του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, στη συνοικία της Ευξεινούπολης στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Η εκκλησία θεμελιώθηκε το 1998 από ομογενείς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τη δεκαετία του 1990, προερχόμενοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Κάτοικοι του οικισμού, περισσότεροι οικοδόμοι και τεχνίτες, εργάστηκαν εθελοντικά για την ανέγερση του ναού, ενώ άλλοι προσέφεραν χρήματα. Μέρος των εξόδων κάλυψε επίσης και ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο επίχρυσος τρούλος, με το χαρακτηριστικό βολβοειδές σχήμα που στη ρωσική ορθόδοξη τεχνοτροπία αποκαλείται «λουκοβίστα γκλάβα», κατασκευάστηκε δίπλα στην εκκλησία τους τελευταίους τρεις μήνες. Το βάρος του αγγίζει τους 2 τόνους. Από αυτούς 1,5 τόνος είναι ο εσωτερικός μεταλλικός σκελετός και 500 κιλά ζυγίζουν τα φύλλα χαλκού που βάφτηκαν στη συνέχεια με «χρυσό» χρώμα και τελικά καλύφθηκε.

Τα μυστήρια τελούνται κατά το ήμισυ στη ρωσική γλώσσα, ενώ στη Θεία Λειτουργία της Τετάρτης, που τοποθετήθηκε ο επίχρυσος τρούλος, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος εξήρε τη δωρεά του Ιβάν Σαββίδη προς την τοπική κοινότητα.

Στη διάρκεια της τελετής, τοποθετήθηκε με γερανό και ο επίχρυσος σταυρός στην κορυφή του τρούλου, υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου.

ΒΙΝΤΕΟ