Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Die Presse: Μια συμφωνία για την Κύπρο θα αλλάξει την Ε.Ε.



Στις συνομιλίες για το Κυπριακό στέκεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, σε άρθρο με τίτλο «Μια συμφωνία για την Κύπρο θα αλλάξει την Ε.Ε.».

Για την αυστριακή εφημερίδα οι νέες διεργασίες στη Γενεύη είναι αποφασιστικής σημασίας. «Ακόμη ένα κρίσιμο εμπόδιο πρέπει να ξεπεραστεί. Αν από τη Δευτέρα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ξεκινήσουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με θέμα την επανένωση της Κύπρου, θα έχουν μια καλή ευκαιρία να γράψουν ιστορία.

Σαράντα χρόνια μετά τη διχοτόμηση, το νησί βρίσκεται μπροστά στην επανένωση. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αλλάξει μόνο τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στη Μεσόγειο, αλλά και στην Ε.Ε. Μέχρι στιγμής το βόρειο τμήμα της Κύπρου ήταν, όπως και το νότιο μέρος, επίσημο μέλος της Ε.Ε., ωστόσο το ευρωπαϊκό δίκαιο ίσχυε μόνο για τον ελληνικό πληθυσμό. Μια συμφωνία θα μετατρέψει μονομιάς τους 300.000 Τουρκοκύπριους σε πολίτες της Ε.Ε. Είναι επίσης όμως πιθανό ότι σε ένα μικρό κομμάτι της Ε.Ε., Τούρκοι στρατιώτες θα μεριμνούν για την ασφάλεια των τουρκικής καταγωγής κατοίκων» σημειώνει η Die Presse.

 

«Η συμφωνία θα έχει επίσης αντίκτυπο και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Προς το παρόν οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι μπλοκαρισμένα, εξαιτίας της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία (…). Τα κεφάλαια που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και υπηρεσιών, την τελωνειακή ένωση όπως και το δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων πρέπει πράγματι να ανοίξουν», σχολιάζει η εφημερίδα σημειώνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Ε.Ε. για την πολιτική βίας και καταστολής κατά αντιφρονούντων, «σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης των συνομιλιών για το Κυπριακό θα βρίσκεται με το ένα πόδι προ των πυλών της Ε.Ε.».