Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Δεύτερο «αντάρτικο» Φίλη κατά Τσίπρα: Έχουμε χάσει την σύνδεσή μας με την κοινωνία



Μπορεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ψηφοφορία την πρόταση των «13», ωστόσο τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησαν σήμερα, ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνούν με την πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και ότι η πρόταση που κατέθεσαν στην τελευταία συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου θα συζητηθεί διεξοδικά στη... βάση του κόμματος. 

Με ανάρτησή τους σε γνωστό ιστότοπο που απηχεί τις απόψεις των "53", τα 13 μέλη που υπέγραψαν το κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται και αφού ξεκαθαρίζουν ότι οι ερμηνείες περί πρόωρων εκλογών που έγιναν για την παρέμβαση τους είναι αυθαίρετες σημειώνουν την πλήρη διαφωνία τους με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.  

«Το κείμενο μας είναι απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης» αναφέρουν μεταξύ άλλων και σημειώνουν ότι πρόθεση τους είναι να συζητηθεί η θέση τους στις οργανώσεις του κόμματος καθώς η πολιτική τους επιδίωξη δεν είναι άλλη από το να σχηματισθεί ένα νέο σχέδιο που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα.  

Αναλυτικά η ανάρτησή τους έχει ως εξής: 

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να απαντήσει σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα που αφορούσε την κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είχαν εύρος και δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στα της διαπραγμάτευσης.

Αυτό επιχείρησε το κείμενο των 13 μελών που κατατέθηκε στη συνεδρίαση για προβληματισμό και κρίση.

Το κείμενο, απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης, δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της “συμφωνίας”, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε άλλα, που αφορούν τη λειτουργία, τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις ολιγωρίες και τα λάθη που έχουν γίνει.

Επιχειρεί, επίσης, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο, που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα.

Ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να κρίνει, να αξιολογήσει και να το ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο, όμως στα περισσότερα σημεία του έχει σαφήνεια, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή όχι. Οι αυθαίρετες, λοιπόν, ερμηνείες περί εκλογών, για παράδειγμα, δεν προκύπτουν και εκθέτουν ορισμένους συντάκτες δημοσιογραφικών μέσων, που έσπευσαν με κατηγορηματικό τρόπο και με βαρύγδουπους τίτλους να αναφέρουν ότι οι 53 και άλλοι απαιτούν εκλογές.

Τις επόμενες ημέρες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την απόφαση της ΚΕ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όσο και το κείμενο των 13 μελών, που αναμφίβολα εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος.