Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ΔΕΗ: Ηλικιακός κόφτης με bonus αποχώρησης 15.000 ευρώ ή απόλυση



Καρότο και μαστίγιο από τη ΔΕΗ για 200 εργαζομένους προχωρημένης ηλικίας προκειμένου να μειώσει το εργοδοτικό της κόστος. Είτε θα δεχθούν να αποχωρήσουν με 15.000 ευρώ στο χέρι είτε θα απολυθούν, όπως αποφάσισε το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Ανοίγοντας και επίσημα ένα θέμα-ταμπού στον χώρο των ΔΕΚΟ τα τελευταία χρόνια, το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε τελικά, και έπειτα από πολλές αναβολές, το σχέδιο αποχώρησης 200 περίπου εργαζομένων, με βάση ηλικιακό κόφτη. Αυτός αφορά τα 60 έτη για όσους ανήκουν στα υπερβαρέα, δηλαδή απασχολούνται σε μονάδες και ορυχεία, τα 62 έτη για όσους εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις (δηλαδή εργάζονται ως διοικητικό προσωπικό), και τα 65 έτη για τους διευθυντές.

Και ακριβώς για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, η ΔΕΗ αποφάσισε να χορηγήσει εν είδει «μπόνους» αποχώρησης το ποσό των 15.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 200 που θα δεχθεί να φύγει οικειοθελώς. 

Δίνοντας δηλαδή μια εφάπαξ αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ γλιτώνει από μια ετήσια μισθολογική δαπάνη 10 εκατ. ευρώ - όσο υπολογίζεται η μισθοδοσία των 200 αυτών εργαζομένων. Ποσό που ναι μεν είναι ασπιρίνη για το ταμειακό της πρόβλημα, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί περιστολή κόστους.

Εν προκειμένω, το σχέδιο που ενέκρινε χθες το ΔΣ της ΔΕΗ προβλέπει τα εξής: όποιος από τους 200 αυτούς εργαζομένους υποβάλει αίτηση οικειοθελούς αποχώρησης μέχρι τις 30 Απριλίου, θα εισπράξει 15.000 ευρώ.

Αλλά θα πρέπει έως τις 30 Μαΐου να έχει φύγει από την επιχείρηση. Οποιος από τους 200 δεν δεχθεί να αποχωρήσει οικειοθελώς, τότε από την 1η Μαΐου και μετά η ΔΕΗ θα του καταγγείλει τη σημερινή σύμβαση, δηλαδή θα τον απολύσει δίχως το παραπάνω «μπόνους».

Σε αυτή την περίπτωση, και με βάση τον ισχύοντα νόμο για τη ΔΕΗ, η αποζημίωση που θα εισπράξει ο εργαζόμενος αυτός λόγω απόλυσης, θα συμψηφιστεί με το εφάπαξ του.